Sky Fighters – Les chevaliers du ciel (2005)

Regie: Gérard Pirès | 94 minuten | actie | Acteurs: Benoît Magimel, Clovis Cornillac, Alice Taglioni, Philippe Torreton, Rey Reyes, Géraldine Pailhas, Jean-Baptiste Puech, Christophe Reymond, Cédric Chevalme, Frédéric Cherboeuf, Yannick Laurent, Alexandre de Seze, Axel Kiener, Mathieu Delarive, Simon Buret

Regisseur Peris (‘Taxi’, 1998) heeft een groot budget gekregen om deze actiefilm van de grond te krijgen. Hij heeft duidelijk veel geïnvesteerd in het in beeld brengen van de vluchten van de gevechtsvliegtuigen. Dit heeft hij op een unieke manier vastgelegd. Met een camera op echte straaljagers hebben zijn er beelden gemaakt in de lucht zowel van bovenaf als van vanuit de cockpit. Zo zien we in het begin van de film dat Marchelli en Vallois achter het gevechtsvliegtuig ‘Mirage 2000’ aan gaan, die zich onder een passagiersvliegtuig verbergt. Dit levert een aantal mooie beelden op van blauwe lucht, witte wolken en snelle straaljagers maar helaas draait ‘Sky Fighters’ meer om de mooie beelden van straaljagers dan om de inhoud van de film.

Bij het lezen van de samenvatting verwacht je van ‘Sky Fighters’ een explosieve actiefilm met een interessant plot. Maar helaas maakt deze film die verwachtingen niet waar. Regisseur Peris laat ons wel veel beelden van van straaljagers zien maar weinig explosieve actie. In het begin zien we wel gevechtsvliegtuigen een raket afvuren en we krijgen aan het einde van de film een scène te zien waarin de terroristen in gevecht zijn met de gestrande piloten Marchelli, Vallois, Ipod en Kass, maar verder valt er weinig te beleven op dat gebied.

Het probleem van ‘Sky Fighters’ ligt ook aan het verhaal en de personages. Het complot omtrent de verdoezeling van een vliegtuig en het aanpakken van de terroristen wordt helaas niet voldoende uitgewerkt. Dit komt omdat de regisseur zich ook richt op de liefdesperikelen van zijn hoofdrolspelers. Doordat er zo meerdere verhaallijnen door elkaar heen lopen wordt alles oppervlakkig behandeld en lukt het regisseur Peris niet om voldoende spanning om te bouwen en ons mee te laten leven met de personages.

Al met al is deze Franse actiefilm een aardig tussendoortje, maar het is duidelijk geen hoogvlieger. Wie geïnteresseerd is in mooie beelden van snelle vliegtuigen is ‘Sky Fighters’ wel interessant, want visueel gezien is ‘Sky Fighters’ een prima film.

Marvin Heineman