Snow Buddies (2008)

Regie: Robert Vince | 84 minuten | familie | Acteurs: James Belushi, Jimmy Bennett, Lothaire Bluteau, Jason Bryden, Jarvis Dashkewytch, Mike Dopud, Josh Flitter, Tyler Foden, Skyler Gisondo, Whoopi Goldberg, Nicholas Harrison, Henry Hodges, John Kapelos, Richard Karn, Taku Kawai, Dominic Scott Kay, Kris Kristofferson, Viv Leacock, Paula Lindberg, Stuart Malinowski, Dylan Minnette, Gig Morton, Mackenzie Mowat, Liliana Mumy, Kolton Nowaczynski, Christian Pikes, Paul Rae, William Samples, Tom Everett Scott, Molly Shannon, Lise Simms, Dylan Sprouse, Cynthia Stevenson, Charles C. Stevenson Jr., Michael Teigen, Cainan Wiebe    

Nog nooit was er een snoezigere film dan Disneys ‘Snow Buddies’! Eerst zijn er die schattige golden retriever pups die kunnen praten en dan komen ze ook nog terecht bij een nog meer knuffelbare husky puppy. Kinderen zullen heerlijk genieten van dit puppy avontuur in Alaska en hun ouders kunnen ook meekijken. Of je nou volwassen mens of hond bent in deze film, je bekommert je toch om het welzijn van je kroost. Disney heeft wel eerder films over sledehonden gemaakt zoals ‘Snow Dogs’ (2002) met Cuba Gooding Jr. en ‘Eight Below’ (2006) met Paul Walker. Maar die zijn meer voor volwassenen gemaakt, ‘Snow Buddies’ is helemaal voor de kinderen en ook met kinderen.

Het jongetje Dominic Scott Kay speelt Adam en Adam droomt maar van één ding: menner worden van een sleehondenteam van zes honden. Helaas mag hij zijn vader niet racen met sleehonden, maar Adam blijft hopen dat zijn kerstwens toch uitkomt. Wanneer er vijf golden retriever pups per ongeluk in Alaska terecht komen, weet Shasta, het hondje van Adam, er wel raad mee. Dit is het begin van een wel heel spannend sneeuwavontuur!

Het acteurtje Dominic Scott Kay heeft wel iets met honden. Hij regisseerde op negenjarige leeftijd de korte film ‘Saving Angelo’ (2008) over de keer dat hij en zijn familie in het echt een witte bokser redden. Zijn vrienden waaronder Kevin Bacon spelen er in.

De kinderstemmetjes die de honden doen zijn erg enthousiast en ze doen het goed. Vooral Liliana Mumy het meisje dat het stemmetje van RoseBud doet, klinkt erg lief. Daarnaast kun je Kris Kristofferson horen als hond Talon die de puppies traint en wijze lessen leert. Jim Belushi verzorgt de stem van de Sint Bernard die trouw gewonden verzorgt en redt. Alle stemmen passen goed bij het uiterlijk van de honden.

Het is heel makkelijk om van alle pups te houden, de vijf golden retrievertjes hebben trouwens elk een apart karakter. Omdat de pups RoseBud, Budderball, B-Dawg, Buddha en MudBud heten worden ze de Buddies genoemd. Ze dragen elk kleding of een ketting zodat je ze makkelijk kunt herkennen. Hun ouders en baasjes maken zich grote zorgen wanneer de puppies op hun sneeuwavontuur zijn.

Het verhaaltje laat zich makkelijk voorspellen en de special effects zijn ook niet geweldig. Het is wat onnatuurlijk hoe de mondjes van de hondjes bewegen als ze praten. Maar niemand die daar wat om geeft zolang die aaibare pups maar fijn rennen en spelen. ‘Snow Buddies’ is een positief en schattig verhaal wat jong en oud samen met heel veel plezier kunnen gaan bekijken.

Sarita Koendjbiharie