Spies & Glistrup (2013)

Regie: Christoffer Boe | 110 minuten | biografie, drama | Acteurs: Pilou Asbæk, Nicolas Bro, Jesper Christensen, Jacob Højlev Jørgensen, Kasper Leisner, Trine Pallesen, Ditte Arnth, Tabita Bowers, Michael Brostrup, Thomas L. Corneliussen, Morten Hebsgaard, Martin Hestbæk, Sarahsita Lassen, Pia Lund, Emilie Awalt Mortensen, Bent Poulsen, Signe Skov, Marie Tourell Søderberg, Anna Kirstine Relster Thouber, Frederik Tolstrup

De titel doet misschien vermoeden dat het hier om een film met spionnen en een toefje glistrup gaat (wat dat laatste dan ook mag wezen…), maar de werkelijkheid is iets minder spannend. Spies en Glistrup zijn de namen van de twee personages in deze film die in meer of mindere mate zijn gebaseerd op twee fameuze historische figuren uit de recente Deense geschiedenis. Spies is eigenaar van een reisbureau en Glistrup is zijn advocaat en als Glistrup er via een juridische handigheid niet in was geslaagd Spies goedkoop een vliegmaatschappij over te laten nemen, dan zouden we nu waarschijnlijk nooit van deze twee eigenaardige en onsympathieke figuren hebben gehoord.

De relatie tussen Spies en Glistrup en hun respectievelijke karakters worden in een cruciale scène vroeg in de film duidelijk. Op een reünie van hun studentenvereniging zien we Glistrup alleen in een kamer ping pong tegen zichzelf spelen en natuurlijk is de enigszins gezette Glistrup nooit op tijd aan de andere kant van de tafel om de bal terug te spelen. Dan komt Spies binnen begeleid door een drietal call girls en hij slaagt erin Glistrup mee het feestje in te trekken. Spies doet een toespraak waarmee hij de halve zaal irriteert en even later beledigt hij de vrouw van een vroegere studiegenoot. Glistrup doet vrolijk mee, aangespoord door de onstuimige bravoure van Spies. Tenslotte wilt Glistrup er nog schepje bovenop doen en stelt voor om voor het gehele publiek te gaan zingen, maar dat vind Spies nu net weer iets te ver gaan. En daarmee heeft regisseur Christoffer Boe het verloop en de plot van de film samengevat.

Spies is de flamboyante en oversekste hufter die alle ruimte geeft aan zijn hedonistische levensstijl en door te shockeren publiciteit weet te generen waarmee hij het Deense volk aanzet tot massatoerisme. Spies lijkt nog het meest op een combinatie van Richard Branson (Virgin Atlantic), Hugh Hefner (Playboy) en Bhagwan Sri Rajneesh (a.k.a. Osho). Spies gaat tot op het naadje met zijn gekkigheid waarbij hij veelvuldig zijn erectie aan de pers of aan een gorilla toont, of zich compleet onderdompelt in allerlei experimentele geestverruimende middelen. Toch weet Spies wanneer genoeg genoeg is. De schuchtere Glistrup daarentegen, die op zijn beurt dan weer een combinatie is van Gollem (‘The Hobbit’) en Andy Pipkin (‘Little Britain’) ontpopt zich van een gewiekste bedrijfsadvocaat tot een ideoloog die rebelleert tegen zijn oude korpsleden en het systeem dat zij nu vertegenwoordigen. Samen met Spies en het enorme financiële succes dat zij hebben, voelt Glistrup zich onaantastbaar, hij hoeft zich door niemand meer de les te laten lezen en dus waagt hij zich aan het laatste taboe: belastingontduiking en daarmee overschrijdt hij de grens.

‘Spies & Glistrup’ ziet er voorbeeldig uit – de jaren zestig en zeventig worden in al hun kleuren, details en gekkigheid mooi weergegeven, maar het verhaal is van hetzelfde laken een pak. De personages verwoorden hardop de draai die zij aan hun leven willen geven en kondigen daarmee de volgende wending in de film aan. Systematisch gaan we zo door het leven van Spies en Glistrup heen en nemen en passant wat Deense historie mee. De gebeurtenissen worden opgeleukt door Wes Anderson achtige tafereeltjes, zoals die waarbij Spies en Glistrup in een luxe cabrio door een koolzaadveld heen rijden om uiteindelijk te crashen aan de rand van een meer, waarna ze onbekommerd weglopen en het wrak achterlaten. Maar het blijft natuurlijk formulewerk; we hebben het al eens eerder en beter gezien. Misschien dat het leven van Spies en Glistrup een biopic waard is, maar dan moeten ze niet zo karikaturaal worden neergezet waardoor we ze geen seconde serieus nemen.

Alberto Ciaccio

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 maart 2014
DVD-release: 9 december 2014