Star Wars: Clone Wars (2003)

Regie: Genndy Tartakovsky | 67 minuten | actie, animatie, avontuur, fantasie, science fiction | Acteurs: Mat Lucas, James Arnold Taylor, Grey DeLisle, Corey Burton, Anthony Daniels, Nick Jameson, Tom Kane, André Sogliuzzo, John Di Maggio, Kevin Michael Richardson, Cree Summer, Tatyana Yassukovich, Terrence ‘T.C.’ Carson, Wanja Gerick, Frankie Ryan Manriquez, Richard McGonagle, Philipp Moog, Fred Tatasciore

Met de release van de nieuwste Star Wars-prequel voor de deur, begint de merchandisemachine van George Lucas alweer overuren te draaien. De winkels worden al gestaag voorzien van allerlei prullaria rond de Star Wars-films: zoals action figures, videogames, soundtrackcd’s en t-shirts.
En nu dus ook deze DVD rond het beroemdste sci fi-epos op aarde. Is ‘Star Wars Animated – Clone Wars’ een waardige aanvulling op het al zo overbevolkte Star Wars-universum, of is dit schijfje een schaamteloze poging om nog snel wat geld uit de zakken van de fans te kloppen, voordat ze massaal naar de bioscoop gaan om deel drie te zien?

‘Clone Wars’ speelt zich af tijdens de beroemde Kloon oorlog. Als je wel eens een Star Wars-boek of comic gelezen hebt, dan zul je wel weten dat deze oorlogen een belangrijke gebeurtenis zijn in het universum van Star Wars. In de eerste Star Wars-film uit 1977 werd er al een kleine verwijzing gedaan naar deze roerige episode. Regisseur Genndy Tartakovsky kreeg de taak om deze veldslagen in beeld te brengen. In het eerste seizoen van de serie wordt er verduidelijkt wat er nu precies gebeurde tussen ‘Star Wars: Episode II – Attack of the Clones’ en ‘Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith’. Terwijl de klonen verbeten oorlog voeren tegen de separatisten, kun je zien hoe Lord Sidious te werk gaat om Anakin Skywalker te verleiden tot een leven in dienst van de duistere zijde van ‘The Force’. Tevens wordt General Grievous geïntroduceerd, dit personage speelt een belangrijke rol in ‘Revenge of the Sith’. De verhalen uit de tekenfilmserie zijn ook al opgetekend in een serie stripverhalen, die ook in Nederland zijn verschenen. Uitgeverij Sanoma gaf deze comics uit onder de veelzeggende naam ‘Star Wars: Clone Wars’.

‘Clone Wars’ is een tekenfilm die in Amerika al met veel succes werd uitgezonden. De cartoon won zelfs een Emmy in 2004 voor ‘Outstanding Animated Program’. Niet de minste prijs die je kunt winnen dus. En het moet gezegd worden: de serie ziet er dan ook prima verzorgd uit. Met mooie, scherpe kleuren en een oerdegelijke soundtrack valt er niets af te dingen op de afwerking van deze tv-reeks. De animatie zelf is ook prima, ‘Clone Wars’ is vol vaart gemaakt en alles beweegt zich op een soepele, gestroomlijnde manier. De actie wordt goed in beeld gebracht, maar ook de wat rustigere, dramatische scènes komen door het sterke camerawerk goed uit de verf.

Wat helaas wat minder goed uitpakt is de stijl van de animatie. Wie bekend is met eerder werk van regisseur Tartakovsky, zal zich waarschijnlijk wel even flink achter de oren krabben bij het horen van zijn naam in combinatie met Star Wars. Voordat Tartakovsky zich vol overgave stortte op ‘Clone Wars’, maakte de beste man cartoons voor ‘The Powerpuff Girls’ en ‘Dexter’s Labratory’. Wie laatstgenoemde animatieseries kent, is wel vertrouwd met de karakteristieke stijl van Tartakovsky werk. De tekeningen en karakterontwerpen van deze regisseur kenmerken zich door een strakke, stilistische weergave van de personages. De opbouw van alle figuren bestaat uit basisvormen zoals rechthoeken en cirkels. Realistische rondingen en natuurgetrouwe weergaven van het menselijk lichaam hoef je niet te verwachten in Tartakovsky’s werk. Je kunt de tekeningen van de regisseur misschien nog het beste vergelijken met de steriele, strakke ‘look’ van de Batman-tekenfilms, maar dan veel cartoonesker.

Je kunt je afvragen of de minimalistische, stripachtige stijl nu wel zo goed past bij een Star Wars-film. Het is juist de inhoud van ‘Clone Wars’ die de keuze voor de animaties van Tartakovsky zo opmerkelijk maakt. Qua verhaal is ‘Clone Wars’ namelijk opmerkelijk serieus. De serie zit vol met episch aandoende veldslagen en dramatische karakterontwikkelingen. Zo kom je meer te weten over Anakin’s langzame emotionele teloorgang richting ‘The Dark Side’ en over de steeds meer verslechterende relatie tussen Obi Wan en zijn pupil. ‘Clone Wars’ neemt zichzelf zeer serieus, op enkeln kleine komische opmerkingen van robot C-3PO na, is de sfeer van de reeks vrij donker en zwartgallig. Deze grimmige ambiance gaat gepaard met het komisch aandoende tekenwerk van Tartakovsky. Je kunt wel raden dat dat niet altijd even goed uitpakt. Met name bij de scènes waarin Yoda en Count Dooku te zien zijn, weet je niet of je nu wel kunt lachen of dat het verhaal nu toch echt dramatisch moet zijn. De animatie is knap gedaan, maar de getekende versies van deze personages zien er zo komisch uit dat je ze niet echt serieus kunt nemen. Het is moeilijk om een personage als Mace Windu of Count Dooku met droge ogen te bekijken, als ze met een overdreven stoer smoelwerk de ene na de andere vijand tot mootjes hakken. Al is dat wel de bedoeling.

De voice-acting is redelijk goed gedaan. De acteurs uit de film hebben niet meegewerkt aan deze serie en daarom zijn hun stemmen niet te horen. Alleen Anthony Daniels is het enige castlid uit de live-action films die zijn stem verleend aan de serie. Verwacht dus een ander stemgeluid voor Obi Wan, Anakin en Yoda. Gelukkig lijken de stemmen uit de tv-serie nog best veel op de stemmen van de mensen uit de speelfilms. Vooral James Arnold Taylor is erg overtuigend als Obi Wan. Maar ook Tom Kane zet een mooie, geloofwaardige imitatie neer van Yoda, zoals de fans hem kennen uit de films. Helaas zijn niet alle stemacteurs even sterk. Mat Lucas is erg ongeïnspireerd als Anakin en ook Nick Jameson is niet al te overtuigend in zijn rol als Palpatine/Darth Sidious. De soundtrack is, zoals je kunt verwachten van een Star Wars-film, buitengewoon goed. De originele, overbekende muziek van John Williams werd aangevuld met nieuwe composities van Paul Dinletir en James L. Venable. De geluidseffecten uit de cartoon zijn rechtstreeks uit de films geplukt, dus je kunt wederom genieten van de brommende geluiden van de lightsabers en andere futuristisch wapentuig.

Al met al kunnen de fans van Star Wars deze DVD blindelings aanschaffen. De verhaallijn is best interessant en als je door het vreemde uiterlijk van de serie kunt heen prikken, valt er genoeg te halen bij deze serie. Mensen die niet veel ophebben met Star Wars, kunnen het beste deze DVD links laten liggen. Er is nu eenmaal een redelijk grote dosis achtergrondkennis van deze sci fi-saga nodig om de plot te kunnen volgen. Voor de fans dus.

Frank v.d. Ven