Test (2013)

Regie: Chris Mason Johnson | 89 minuten | drama | Acteurs: Scott Marlowe, Matthew Risch, Evan Boomer, Kevin Clarke, Kristoffer Cusick, Rory Hohenstein, Damon K. Sperber, Myles Thatcher, Katherine Wells, Sergio Benvindo, Madison Keesler, Andre Mathieu, James Sofranko

In 1985 grijpt het Aidsvirus om zich heen, vooral onder homo’s, maar niemand weet waar het vandaan komt. Ineens is alles en iedereen verdacht – eten, water, zweet, sokken… In deze onzekere tijd leeft Frankie, een jonge professionele danser. Zijn hele dansgroep lijdt onder de schaduw van de epidemie, de dansers zijn bang, en de danseressen willen ineens dat de mannen hun shirts aanhouden, zodat ze niet in contact komen met hun mogelijk besmette zweet.

Frankie is nog zoekende naar zijn plaats in de groep, en als understudy hoort hij er niet echt bij. Hij staat altijd een paar passen naast de groep de oefeningen te spiegelen. Als hij een uitgevallen danser mag vervangen, ontstaat er een vriendschap tussen hem en een van de dansers, Todd. Aanvankelijk moeten ze niets van elkaar hebben, de populaire Todd vertelt de terughoudende Frankie in de eerste minuten van de film al dat hij erover denkt de prostitutie in te gaan. Want waarom niet? Frankie is een stillere jongen, onopvallend doch ook wel losbandig.

Ondertussen wordt Frankie almaar bezorgder over het Aidsmonster dat zich in de gemeenschap verspreidt. Hij controleert zichzelf dagelijks op symptomen, en hij gaat naar de dokter om zijn duizeligheid aan te kaarten. Hij kan namelijk niet meer stilstaan. Het lijkt een bijna symbolisch symptoom van de nervositeit die de epidemie hem geeft. Hij besluit ondanks zijn aanvankelijke wantrouwen een test te laten doen, die nog maar net uitgevonden zijn. In de twee weken waarin hij op een uitslag moet wachten, lijkt hij meer en meer overtuigd van zijn ziekte.

‘Test’ is een echte dansfilm, scènes worden afgewisseld met de oefeningen en de optredens in moderne dans. Dit betekent ook dat er veel muziek in zit: sferische jaren-80 muziek en ook de gouden oude hits. Het is aangenaam kijken, met beelden in zachte kleurtonen en soepele montage. Er wordt weinig gesproken, zo moet de kijker op blijven letten en zelf conclusies trekken, maar soms blijven motieven erdoor in het ongewisse. Ook gaat er veel aandacht uit naar details, zoals het muizenprobleem, of de knopen in de snoer van de telefoon. Het houdt de film luchtig, wat gezien het onderwerp wel prettig is, maar het geeft tegelijk het gevoel een beetje aan het serieuze voorbij te gaan. Het is uiteindelijk een portret van het dagelijks leven van een jongen in San Francisco, met vooral de kleine maar ook wel de grote gebeurtenissen.

Mirte Brethouwer

‘Test’ wordt vertoond tijdens het Gay & Lesbian Summer Festival 2014 en verschijnt donderdag 11 september 2014 op DVD.