The African Queen (1951)

Regie: John Huston | 105 minuten | drama, oorlog, avontuur, romantiek | Acteurs: Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Robert Morley, Peter Bull, Theodore Bikel, Walter Gotell, Peter Swanwick, Richard Marner

Charlie Allnut bezorgt met zijn stoomboot post en goederen bij de Europeanen in Oost-Afrika, zo ook bij de Engelse zendelingen Rose Sayer en haar broer Samuel. Charlie kent amper omgangsmanieren en is permanent smerig door zijn leven als man alleen op een boot. Toch mag hij altijd de thee gebruiken bij de keurige broer en zus. Bij een van die visites kondigt hij uit het niets aan dat hij hun dorp voorlopig niet meer zal aandoen. Verbouwereerd horen Rose en Samuel dat er een wereldoorlog is uitgebroken waarbij ook Engeland en Duitsland betrokken zijn. Het door verschillende Europese machten opgedeelde Afrika maakt deel uit van het strijdtoneel.

Charlie is maar net weg als Duitse militairen de hutten van de inheemse bevolking in brand steken en de mensen meevoeren om dienst te nemen in het Duitse leger. Samuel raakt hierdoor volledig in de war en denkt dat hij en Rose in Engeland zijn. Na die korte periode van verwarring begeeft zijn hart het definitief. De volgende dag ziet Charlie vanaf de rivier het verwoeste dorp en komt poolshoogte nemen. Hij helpt Rose om Samuel te begraven en neemt haar mee op zijn boot. Hij denkt dat ze hem dankbaar zal zijn, maar als ze hoort dat Charlie explosief materiaal aan boord heeft, wil ze dat Charlie torpedo’s maakt om het Duitse oorlogsschip ‘Luisa’ op te blazen en zo de Engelse opmars te vergemakkelijken. Maar Charlie denkt daar heel anders over.

Dat ze elkaar uiteindelijk zullen krijgen, is van begin af aan duidelijk, maar wat spelen ze heerlijk. Rose blijft Charlie op de kleine gammele boot keurig ‘Mr. Allnut’ noemen, alsof ze zo kan vasthouden aan enige vorm van beschaving, maar tegelijkertijd is ze helemaal in extase als ze een gevaarlijke stroomversnelling trotseren en ze tot haar eigen verbazing over hartstocht blijkt te beschikken. Charlie op zijn beurt vindt haar maar een lastpak en een onaantrekkelijke bonenstaak, maar zet wel een kopje thee voor haar als ze dat erg goed kan gebruiken. Het zorgend vermogen dat hij in ruime mate etaleert is extra ontroerend door zijn smerige uiterlijk en onbehouwen gedrag.

‘The African Queen’  is een heerlijk romantische film waarbij de liefde opbloeit tijdens vele ontberingen als aanvallen van muskieten, smerige bloedzuigers en vele andere tegenslagen op de rivier in de jungle. De eerste kus die per ongeluk plaatsvindt en hoe ze daar beiden op reageren met een prachtig subtiel vertoon aan emoties, is een traantje waard. Humphrey Bogart verzilverde zijn Oscarnominatie voor beste mannelijke hoofdrol, Katharine Hepburn had die van haar voor de beste vrouwelijke hoofdrol ook in een beeldje mogen omzetten. Ouderwets hartverwarmende romantiek met aandoenlijke trucages.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 27 januari 2011 (re-release)