The Blue Umbrella (2013)

Regie: Saschka Unseld | 6 minuten | animatie, korte film

Ken je het (internet)fenomeen I See Faces? Dat is als je gezichten herkent in alledaagse voorwerpen, gebouwen of zelfs in de natuur. Een Google-search levert komische afbeeldingen op, en er zijn talloze social media-accounts aan gewijd om de leukste foto’s te delen. Dit verschijnsel is het uitgangspunt van ‘The Blue Umbrella’, de korte, door Pixar gemaakte, animatiefilm die voor ‘Monsters University’ in de bioscoop te zien was en die – hoera voor de Pixar-verzamelaars – als extra op die blu-ray verschijnt.

‘The Blue Umbrella’ speelt zich af in een grote – onbekend blijvende – stad, waar het (hoe kan het ook anders) al snel begint te regenen. We zien afvoerpijpen, brievenbussen en putdeksels genieten van de gestaag vallende druppels – hun antropomorfische gezichtjes duidelijk herkenbaar – en in een grote mensenmassa, waar iedereen een saaie zwarte paraplu opsteekt, valt één paraplu op. Een vriendelijk kijkende blauwe paraplu kijkt vrolijk om zich heen. Tot, zijn adem lijkt wel te stokken, hij tussen al die eenheidsworsten, een beeldschone rode paraplu ontdekt. Hij is op slag verliefd, maar onze titelheld is wél verlegen. Gelukkig staat het stoplicht op rood en heeft de rode paraplu even tijd om de blik te beantwoorden. Het lijkt wel liefde op het eerste gezicht! Als de eigenaar van de blauwe paraplu echter een andere route kiest én er ook nog een fikse wind opsteekt, lijkt het lot van de blauwe paraplu bezegeld. Of komt er toch nog hulp uit onverwachte hoek?

Het verhaal van ‘The Blue Umbrella‘ doet wel wat denken aan dat van Disney-short ‘Paper Man’ (2012). Ook hier ontmoeten twee potentiële geliefden elkaar, maar na een korte rendez-vous wordt het duo gescheiden. Magie brengt ze weer bij elkaar. Toch is er – ondanks dat het verhaaltje in originaliteit misschien tegenvalt – meer dan genoeg om ‘The Blue Umbrella‘ bestaansrecht te geven. Visueel is ‘The Blue Umbrella’ vrijwel ongeëvenaard. De beelden zijn nauwelijks van echt te onderscheiden, zo indrukwekkend fotorealistisch is het geanimeerd. Het jazzy deuntje is vrolijk en blijft nog uren in je hoofd. En de personages, tja, ondanks dat het maar ‘objecten’ zijn, lukt het Pixar wederom om de kijker om ze te laten geven. Je leeft met de blauwe plu mee als hij door een windvlaag gezichtsverlies lijdt bij het stoplicht en vanaf het moment dat het echt mis dreigt te gaan krijgt regisseur Saschka Unseld je op het puntje van je stoel. En dat met een paar eenvoudig uitziende oogjes, wenkbrauwen en mondje. Vertederend, romantisch en anders dan anders. Je zou bijna verlangen naar een regenbui.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 10 juli 2013
VOD-release: 6 november 2013
DVD- en blu-ray-release: 6 november 2013