The Cabin in the Woods (2012)

Regie: Drew Goddard | 95 minuten | horror, thriller | Acteurs: Richard Jenkins, Bradley Whitford, Jesse Williams, Chris Hemsworth, Fran Kranz, Kristen Connolly, Anna Hutchison, Brian White, Amy Acker, Jodelle Ferland, Chelah Horsdal, Tom Lenk, Monique Ganderton, Richard Cetrone, Dan Payne

Enige scepsis is altijd op zijn plaats wanneer de makers van een film het publiek voorhouden dat hun film ‘uniek’ of ‘vernieuwend’ wordt. Deze woorden blijken vaker een leugen dan waarheid te zijn. Bij het horen van de beloftes van de makers van de horrorfilm ‘The Cabin in the Woods’, Drew Goddard en Joss Whedon, is het niet vreemd dat menigeen hier zijn schouders over ophaalt. Want de slogan ‘you think you know the story, you think you know the place, think again’ klinkt niet anders dan het gemiddelde pr-praatje dat voorafgaat aan een film. In het geval van ‘The Cabin in the Woods’ blijkt er echter een grote kern van waarheid in deze woorden te zitten, ‘The Cabin in the Woods’ is namelijk wel degelijk meer dan de zoveelste simplistische horrorfilm.

Toch is het niet vreemd dat men met een bijna verontschuldigend klinkende slogan voor de film op de proppen is gekomen. Want in eerste instantie lijkt er inderdaad heel weinig origineels aan ‘The Cabin in the Woods’ te zijn. Neem alleen al het onderwerp: een groep van vijf jongeren vertrekt voor een lang weekend naar een alleenstaande bungalow ver weg van de bewoonde wereld om te relaxen en te feesten. Niet bepaald iets wat nog nooit eerder gedaan is. Ook de hoofdpersonen zelf voldoen aan alle eisen voor de ‘standaard’ horrorfilmkarakters. De verliefde Curt (Chris Hemsworth) en Jules (Anna Hutchison) zijn de drukkere karakters, Holden (Jesse Williams) en Dana (Kristen Connolly) zijn wat serieuzer en rustiger van aard. Het vijfde personage is dat van Marty (Fran Kranz). Alleen laatstgenoemde is echt onderscheidend te noemen want de continu stonede jongeman heeft zo zijn eigen kijk op de wereld, past qua karakter niet echt bij de groep en is daardoor een zeer welkome aanvulling aan het gezelschap.

Tot zover weinig nieuws onder de zon en ook het eerste deel van ‘The Cabin in the Woods’, wanneer het gezelschap in de oude, verlaten bungalow terechtkomt is allemaal niks nieuws (hoewel de scène waarin Jules tijdens een potje ‘truth or dare’ wordt uitgedaagd met een wolvenhoofd te zoenen stoer is). Toch blijkt er al snel veel meer aan de hand te zijn met de bungalow en zitten de vijf jongeren als ratten in de val. Wanneer ze in de kelder van de bungalow onbewust een aantal kwaadaardige geesten uit het verleden oproepen is niemand het leven meer zeker. Het is eigenlijk vanaf dit moment dat ‘The Cabin in the Woods’ een lichtelijk absurde wending neemt. Daar waar te verwachten valt dat de film in een lange, redelijk voorspelbare survivaltocht eindigt blijkt dit niet het geval te zijn. Zonder te veel over deze plotwending te willen verklappen, mag je wel stellen dat liefhebbers van het betere ‘hack and slash’ werk aan hun trekken komen, en niet zo’n beetje ook. Alle remmen gaan los en de makers konden duidelijk hun lol niet op in de orgie van bloed die volgt.

Hoewel er liters bloed vloeien in deze film, vallen de slachtingen absoluut niet in de categorie martelingen zoals we kennen van films als ‘Saw’ en ‘Hostel’. De manier waarop mensen en monsters aan hun einde komen is eerder grappig dan smerig en vaak ook goed doordacht. Dit laatste kan helaas niet van het achterliggende verhaal over de geschiedenis van de bungalow en alle andere organisaties die er uiteindelijk bij betrokken blijken te zijn gezegd worden, want het uiteindelijke verhaal over het hoe en wat is vrij lachwekkend. Gelukkig doet het er op dat moment allang niet meer toe en is het verhaal minder belangrijk dan in een gemiddelde film. ‘The Cabin in the Woods’ is sowieso een opmerkelijke film geworden waar uiteindelijk met name de fans van het genre een enorm voldaan gevoel aan overhouden.

Martijn Scheepers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 19 april 2012
DVD- en blu-ray-release: 11 september 2012