The Fifth Element (1997)

Regie: Luc Besson | 126 minuten | actie, drama, romantiek, fantasie, science fiction | Acteurs: Bruce Willis, Gary Oldman, Ian Holm, Milla Jovovich, Chris Tucker, Luke Perry, Brion James, Lee Evans, Charlie Creed-Miles, Tricky, John Neville, John Bluthal, Mathieu Kassovitz, Christopher Fairbank

Het verhaal speelt zich af in de tijd van vliegende auto’s en vakantiereisjes naar een planeet naar keuze. Regisseur Luc Besson heeft genoeg ideeën over welke veranderingen de toekomst brengt en ook wat hetzelfde zal blijven. Nog steeds is er een MacDonalds en een afhaalchinees die in een vliegende gondel bestellingen af komt leveren. Er wordt nog steeds gerookt, alleen bestaat een sigaret nu voor tachtig procent uit filter. Het zijn deze kleine grapjes door de hele film heen die het leuk maken deze voor een tweede en derde keer te kijken, iedere keer ontdek je iets nieuws.

Bruce Willis speelt Corben Dallas, een ex-marinier die in plaats van met ruimteschepen nu met een taxi de ruimte onveilig maakt. Bruce Willis acteert uitstekend, maar moet het toch afleggen tegen de geweldige rol die Milla Jovovich speelt. Haar vertolking van “het vijfde element” Leeloo is fantastisch. Ian Holm (Bilbo Baggins in ‘The Lord of the Rings’-trilogie) en Gary Oldman (‘Dracula’, ‘Batman Begins’ en ‘Hannibal’) zijn altijd goed voor leuke rollen en zelfs de irritante Chris Tucker (‘Rush Hour’, ‘Jackie Brown’ en ‘Money Talks’) komt in deze film weg met zijn wangedrag.

De futuristische kostuums zijn ontworpen door de wereldberoemde Franse modeontwerper Jean Paul Gaultier, die zich goed ingeleefd heeft in de film en erin is geslaagd om dit te vertalen tot prachtige outfits.

‘The Fifth Element’ is spannend, romantisch en uiterst amusant. Het geeft een zeer originele blik op de toekomst en met een goede cast en crew is het een spektakel geworden om niet snel te vergeten.

Alex van Wankum

Waardering: 4

Bioscooprelease: 29 mei 1997