The Last Legion (2007)

Regie: Doug Lefler | 110 minuten | actie, oorlog, avontuur | Acteurs: Colin Firth, Sir Ben Kingsley, Aishwarya Rai, Peter Mullan, Kevin McKidd, John Hannah, Thomas Sangster, Iain Glen, Rupert Friend, Nonso Anozie, Owen Teale, Robert Pugh, Alexander Siddig, Beata Sonczuk-Ben Ammar, Murray McArthur, James Cosmo, Harry Van Gorkum, Trevor Lovell, Alexander Thomas-Davies, Ferdinand Kingsley, Rory James

De nacht na de kroning van de jonge keizer Romulus schendt de Gotische leider Odoacer zijn bestand met Rome en valt met een horde woestelingen de eeuwige stad binnen. De stad en het paleis branden en de wrede Wulfila (Kevin McKidd) neemt de jonge keizer gevangen in opdracht van Odoacer en voert hem naar Capri samen met Romulus’ leermeester Ambrosinus.  Ambrosinus is een wijze man afkomstig uit Brittannia die een geheimzinnig litteken op zijn borst draagt in de vorm van een pentagram met een zwaard.

Hij is een van de weinigen die op de hoogte is van het bestaan van een legendarisch zwaard dat speciaal voor Julius Caesar is gesmeed ten tijde van zijn verovering van Brittannia en waarvan de bezitter oppermachtig zal heersen. Van dat zwaard is na keizer Tiberius niets meer vernomen. Romulus haalt het als de laatst levende bloedverwant van Julius Caesar uit de geheime bergplaats op Capri. Aurelius bevrijdt Romulus uit zijn gevangenis op Capri met een klein groepje mannen en een dappere, goed vechtende oosterse krijger die bij nader inzien de beeldschone Mira (Aishwarya Rai) blijkt te zijn. De ontsnapping is echter pas het begin van vele gevaren. Odoacer is ook in politieke zin oppermachtig geworden in Rome en Romulus’ collega keizer in het oosten trekt zijn aanvankelijke toezegging om hem asiel te verlenen in. Er zit niets anders op dan naar Brittannia af te reizen in de hoop dat het negende legioen nog steeds trouw is aan de keizer.

‘The Last Legion’ is geen in historisch opzicht verantwoorde film over het West-Romeinse rijk in zijn nadagen of een spektakelfilm in navolging van ‘The Lord of the Rings’, maar: who cares? Toegegeven, het verhaal hangt van filosofisch gebazel, sentimentaliteit en jatwerk aan elkaar en Kevin McKidd denkt met psychopathische blikken een goede vertolking van een wrede Goot te geven. Maar saai is de film beslist niet. De gevechten zijn zelfs erg spannend en zeer goed uitgevoerd. Dat het verhaal in de Romeinse tijd speelt slaat nergens op, het had net zo goed in de middeleeuwen kunnen zijn of in een willekeurig andere tijd. Maar het fysieke aspect en het prettige acteerwerk zijn zonder meer onderhoudend. Het gaat dan ook vooral over een stel mannen en een vrouw die vechten voor de goede zaak. En vechten dat doen ze. Erg goed zelfs.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 2 augustus 2007