The Librarian: Quest for the Spear (2004)

Regie: Peter Winther | 90 minuten | actie, drama, thriller, komedie, avontuur, romantiek, fantasie | Acteurs: Noah Wyle, Sonya Walger, Bob Newhart, Kyle MacLachlan, Kelly Hu, David Dayan Fisher, Jane Curtin, Olympia Dukakis, Lisa Brenner, Mario Iván Martínez, Clyde Kusatsu

Het woord ‘bibliothecaris’ roept beelden op van stijve kneusjes en stoffige boekenkasten. Het idee van een spectaculaire actiefilm genaamd ‘The Librarian: Quest for the Spear’ werkt dan ook al op je lachspieren voordat je een seconde van de film hebt gezien. Dit kan niet anders dan een parodie zijn op de avonturenfilm van het Indiana Jones-soort. Inderdaad, onze hoofdpersoon Flynn (Noah Wyle) is een sympathieke nerd die zijn leven leest in plaats van leeft, hij is een eeuwige goede student en tot overmaat van ramp woont hij nog bij zijn moeder. Als een professor hem dwingt zijn studie te staken om wat meer levenservaring op te doen is dat voor hem een grote schok. Maar al snel ontvangt hij een magische brief (geheel in de stijl van ‘Harry Potter’) waarin hij wordt uitgenodigd voor een sollicitatie voor de functie ‘The Librarian’. Dat blijkt een bijzonder veeleisende en gevarieerde baan. De bibliotheek waar hij op mag passen herbergt namelijk een aantal ‘schatten’ waarvan wij allen denken dat ze alleen in mythen en legenden bestaan. Deze schatten worden kennelijk voortdurend gestolen, al op zijn eerste werkdag blijkt het deel van de Speer van het Lot (ofwel de Speer van Longinus, waarmee Christus zou zijn doorboord) dat in het bezit van de bibliotheek was te zijn gestolen en moet Flynn achter de andere delen van die Speer aan. Hij moet hiervoor naar het Amazone-gebied, alwaar in het oerwoud een Maya-tempel verborgen blijkt te zijn die natuurlijk de nodige dodelijke ‘booby-traps’ herbergt. In zijn eentje was Flynn al tien keer dood geweest door de aanvallen van het Broederschap, maar gelukkig voor hem wordt hij geholpen door de dappere babe Nicole Noone (Sonya Walker), zijn absolute tegenpool en daardoor des te aantrekkelijker.

‘The Librarian’ is geen bloedstollende actiefilm, de special effects zijn lang niet allemaal even realistisch, de personages zijn typetjes en de verhaallijn gaat niet erg diep. Maar door het parodiërende karakter van de film is dat allemaal geoorloofd en kun je overal om lachen. Noah Wyle speelt zijn nerd met verve, Bob Newhart is helemaal op zijn plaats als de oude opdrachtgever van de Bibliothecaris en Kyle Maclachlan is een heerlijke slechterik. Erg grappig is de ‘running gag’ dat het mooie meisje van het Broederschap – Lana (Kelly Hu) – denkt dat de Bibliothecaris een geweldige held is, terwijl de onhandige Flynn steeds door Nicole moet worden meegesleept. Vanzelfsprekend vindt er uiteindelijk een gevecht plaats tussen Lana en Nicole, waarbij Nicole uitroept ‘Get your own geek!’.

We mogen best concluderen dat ‘The Librarian’ geen goede film is en dat het ook nooit de bedoeling van de makers is geweest om een goede film te maken. Wat het wel is? Een licht verteerbaar en heel smakelijk misbaksel voor als je je verveelt of gewoon even niets aan je hoofd wilt hebben. En er is ook nog een ‘The Librarian II’..

Emy Koopman

Waardering: 3