The Lost Viking (2018)

Recensie The Lost Viking CinemagazineRegie: Emmet Cummins | 103 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Dean Ridge, Ross O’Hennessy, Kezia Burrows, James Groom, Ioan Hefin, Chris Hampson, Ian Virgo, Michelle McTernan, Elin Hayes, Katra Knight, Ean Skinner, Chris Barnicoat, Phillip Jones, Wolfie Hughes, Stuart McNeil, Lee Partridge, Les Kenny-Green

Films en series over Vikingen zijn de laatste jaren razend populair gebleken. Naast tv-hits als “Vikings” en “The Last Kingdom”, heeft ook horror-regisseur Robert Eggers zijn oog op het subgenre laten vallen. In 2022 brengt Eggers zijn langverwachte film ‘The Northman’ uit, met Alexander Skarsgård, Anya Taylor-Joy en Willem Dafoe in de hoofdrollen. In dezelfde trend zijn er ook andere filmmakers die maar al te graag een graantje mee willen pikken. Soms pakt dat goed uit, en soms ook niet. ‘The Lost Viking’ van regisseur Emmet Cummins behoort tot die tweede categorie.

De film volgt de strubbelingen van een jonge Viking genaamd Vitharr (Dean Ridge). Wanneer zijn familie wordt uitgemoord door een rivaliserende clan, moet Vitharr zien te overleven in de wildernis van Groot-Brittannië. Hij hoopt onderdak te vinden bij zijn oom, een beruchte Vikingkoning. Zijn zoektocht brengt echter allerlei gevaren met zich mee. Terwijl Vitharr wordt opgejaagd door de mannen die zijn familie hebben gedood, valt hij ook nog eens in de handen van slavendrijvers. Als dat maar goed afloopt…

‘The Lost Viking’ is een lege, clichématige film waar liefhebbers van Viking-films niet graag naar zullen kijken. De film voelt en ziet er goedkoop uit, het script is halfbakken en het acteerspel doet denken aan dat van een lokaal theatergezelschap. Hoofdrolspeler Dean Ridge heeft maar één gezicht, en dat is het gezicht van iemand die compleet de weg kwijt is. Zijn optreden als een ‘stoere’ leading man is ongeloofwaardig en zijn pogingen om emotie te communiceren slaan allemaal dood. Een pak rijstwafels is nog vele malen aansprekender.

Afgezien dat fans van Viking-films niet blij zullen zijn met deze prent (de film biedt ongeïnspireerde en slecht gefilmde actie), is ‘The Lost Viking’ ook nog eens een klap in het gezicht voor geschiedenisliefhebbers. Hoewel de Vikingtijd in de vroege middeleeuwen valt, komen er in deze film namelijk ook Romeinen voor. Uiteraard zijn dit de slechteriken, en vanzelfsprekend wordt er nooit uitgelegd wat de exacte logica hierachter is. Zijn dit wellicht tijdreizende Romeinen? Het had de film in ieder geval een stuk geestiger gemaakt. Nu is ‘The Lost Viking’ vooral kleurloos en afstompend. Alles wat een film niet hoort te zijn.

Len Karstens

Waardering: 0.5

VOD-release: 11 augustus 2021
DVD-release: 11 augustus 2021