The Marsh (2006)

Regie: Jordan Barker | 88 minuten | horror, thriller | Acteurs: Gabrielle Anwar, Justin Louis, Forest Whitaker, William Cuddy, Joe Dinicol, Courtney Fitzpatrick, Brooke Johnson, Peter MacNeill, Jonathan Payne, Niamh Wilson

‘The Marsh’ volgt de kinderboekenschrijfster Claire Holloway (Gabrielle Anwar) die zoekende naar de aanleiding van aanhoudende nachtmerries terecht komt in een afgelegen huis dichtbij een moeras. Daar ontvouwt zich langzaam de geschiedenis die haar in haar dromen achtervolgt. Het klinkt spannend, maar de jonge regisseur Jordan Baker, die hiervoor slechts een film had gemaakt, slaat in ‘The Marsh’ jammer genoeg de plank volledig mis. De film wordt gepresenteerd als een horror en thriller maar de spanning ontbreekt volledig. Ook daarnaast heeft het maar weinig te bieden.

Creativiteit en orginaliteit zijn allereerst ver te zoeken. Alles wat Barker hier aansleept om de spanning op te bouwen is al eens eerder vertoond. De beelden van het onbekende meisje in wit gewaad dat de hoge graanvelden in rent, vage gedaantes die ineens langs het beeld schieten, griezelige figuren die plotseling in de spiegel opduiken, fluisterende kinderstemmetjes en lang aanhoudende bastonen zijn de geoefende horrorkijker al zo bekend dat het hier nog maar weinig uithaalt. Want tot echt enge momenten leidt het nooit. Het geheel gaat al snel vervelen waarna er weinig meer overblijft dan een wat dwangmatige opeenvolging van wat schrikmomenten die hun effect naar het einde toe al lang zijn verloren.

Ook het verhaal bouwt op alle bekende cliché’s, waardoor onder andere de richting van de plot zich al snel blootgeeft. Alhoewel het verhaal zich duidelijk stapsgewijs ontrafelt ontbreekt het aan opbouw, iets dat voor een belangrijk deel valt te verklaren aan het gebrek aan spanning en het overmatig gebruik van schrikeffecten. Daarnaast worden motivaties van personages onvoldoende belicht en blijven veel zaken onverklaard, iets dat de kijker na afloop met een wat onverzadigd gevoel achterlaat.

De dialogen bieden weinig soelaas. Met name wanneer Hunt (Whitaker) zijn uitleg geeft over de aanwezigheid van geesten of de omvang van hetgeen Claire in verzuild is geraakt is het allemaal nog maar moeilijk serieus te nemen. Spijtig genoeg kunnen ook de acteurs hier niets aan redden. Gabrielle Anwar, Justin Louis en Forest Whitaker lijken gevangen te zitten in het script maar doen bovendien weinig moeite om zichzelf hier boven uit te tillen. Zelfs Whitaker, die hetzelfde jaar de Oscarwinnende rol van Idi Amin vertolkte in ‘The Last King of Scotland’, acteert matig.

De kijker wordt eigenlijk overal in teleurgesteld. Ook degene die gore verwacht komt hier bedrogen uit. De beelden geven bloederige taferelen eigenlijk nooit weer. Verder dan een plas bloed op de vloer gaat Barker niet. Wat over blijft is een tamelijk brave griezelthriller die het vooral moet hebben van wat special effects en de make-up, maar ook deze weten nooit echt te overtuigen.

Een van de weinige lichtpuntjes van de film is het goed verzorgde camerawerk, het prima geluid en de degelijke score. Deze elementen zorgen er voor dat ‘The Marsh’ bij vlagen nog wat sfeer uitstraalt. Maar het is niet genoeg om de film nog boven de middelmatigheid uit te tillen. Alleen als je door alle tekortkomingen heen kunt kijken en gemakkelijk bang kan worden gemaakt is deze film nog enigszins de moeite waard. Zo niet, dan heb je in dit rommelige moeras weinig te zoeken.

David Croese