The Next Three Days (2010)

Regie: Paul Haggis | 133 minuten | drama, thriller, romantiek, misdaad | Acteurs: Liam Neeson, Russell Crowe, Olivia Wilde, Elizabeth Banks, Jonathan Tucker, Brian Dennehy, RZA, Lennie James, Jason Beghe, Moran Atias, Patrick Brennan, Nazanin Boniadi, Tyrone Giordano, Ty Simpkins, Tamara Gorski

Het Amerikaanse misdaaddrama ‘The Next Three Days’ gaat over een doorsnee gezin in minder doorsnee omstandigheden. Wanneer Lara Brennan de gevangenis indraait op verdenking van moord, beweegt echtgenoot John hemel en aarde om haar vrij te krijgen. Als hoger beroep niet helpt, rest een gevaarlijk alternatief: een ontsnapping uit de gevangenis. Maar hoe krijg je dat als doorsnee man voor elkaar?

‘The Next Three Days’ trekt ruim twee uur uit voor een antwoord op die vraag. In die twee uur volgen we de moeizame voorbereidingen op de ontsnapping en gaan we met John op bezoek in de gevangenis waar zijn veroordeelde echtgenote steeds dieper in de put raakt.

Dit alles zou een meeslepend misdaaddrama kunnen opleveren, maar ‘The Next Three Days’ is een goedbedoeld rommeltje geworden. Uitstapjes naar het gangstermilieu, gedoe met een bloedmooie huismoeder, gedoe met familie, gedoe met een dove motorman, gedoe met het oliedomme politiekorps van Pittsburgh en nog veel meer gedoe. Sommige sequenties (zoals de actiescènes op het eind) worden te lang gerekt, andere volgen niet lekker op elkaar, gaan gebukt onder een gebrek aan logica of doen helemaal niet ter zake. De aanloop naar de ontsnapping is dan weer onevenredig lang.

Dat ‘The Next Three Days’ het toch redt, dankt de film aan een intense performance van Elizabeth Banks, de onzekerheid over een goede afloop en een paar aardige verhaalwendingen. Bovendien zorgt de rommeligheid van het script ervoor dat je nooit zeker weet waar je aan toe bent.

Maar toch… met een half uur minder en een scherpere focus was dit een betere film geworden. Goed nieuws is dat die betere film al bestaat. ‘The Next Three days’ is een remake van het Franse ‘Pour elle’, dat het bij een krappe anderhalf uur houdt en beschikt over een evenwichtiger script. Wie ‘Pour elle’ heeft gezien kan deze remake gerust overslaan. Voor alle andere liefhebbers resteert een aardig misdaaddrama, dat je in minder dan drie dagen weer bent vergeten.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 9 december 2010