The Professor and the Madman (2019)

Recensie The Professor and the Madman CinemagazineRegie: Farhad Safinia | 125 minuten | biografie, drama | Acteurs: Mel Gibson, Sean Penn, Eddie Marsan, Natalie Dormer, Jennifer Ehle, Steve Coogan, Stephen Dillane, Ioan Gruffud, Jeremy Irvine, Laurence Fox, Anthony Andrews, Lars Brygmann, Bryan Murray, David O’Hara, Sean Duggan, Olivia McKevitt

Boekverfilmingen zijn ontzettend populair. Als een roman het goed doet en een bestseller wordt, kun je er donder opzeggen dat er binnen no time een aankondiging komt dat er plannen voor een film zijn. Handig. Het verhaal is er immers al en heeft zijn succes al bewezen. Wat er door het hoofd van Farhad Safinia omging toen hij besloot om deze film in te blikken blijft een raadsel. In zijn debuut presenteert hij de totstandkoming van de Oxford English Dictionary. Juist, een woordenboek. Toegegeven: hele volksstammen hebben dit boekwerk in de kast staan, maar wie wordt enthousiast van een verfilming van een woordenboek? Hopelijk een heleboel mensen, want Safinia heeft een interessante productie ingeblikt. Daar is geen woord van gelogen.

In ‘The Professor and the Madman’ draait het om de creatie van Oxford English Dictionary (OED). In 1875 besluit professor James Murray (Mel Gibson) om aan het lijvige boekwerk te beginnen. Dat kan hij uiteraard niet alleen, dus besluit hij om zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen. En een van deze personen is William Chester Minor (Sean Penn). Deze man levert meer dan 10.000 bijdrages. Murray is hem daar ontzettend dankbaar voor en wil hem bedanken. Minor blijkt echter opgesloten te zitten in een gesticht, nadat hij een moord pleegde.

Deze film leunt op de geweldige vertolkingen van Gibson en Penn. De altijd betrouwbare Gibson zet een inleefbaar personage neer dat je graag volgt. Hij stelt zich gedienstig op naar Penn die er met de mooiste en meest gelaagde rol vandoor gaat. Hij vertolkt de mysterieuze Minor en zet een intrigerend figuur neer. Deze twee acteerkanonnen zorgen ervoor dat deze film nooit inzakt. Dat is knap, want de speelduur van 124 minuten is echt te lang, waardoor de film bij vlagen sleept. Het had wat korter en vlotter gekund. Dankzij het spel van deze twee mannen, blijf je kijken. Ook Nathalie ‘Game Of Thrones’ Dormer is goed op dreef in een mooie bijrol.

Iedereen die geïnteresseerd is in een vergeten stuk geschiedenis, moet deze film een kans geven. Fans van eerder genoemde acteurs en actrice trouwens ook.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 11 juli 2019
DVD- en blu-ray-release: 29 november 2019