The Truman Show (1998)

Regie: Peter Weir | 103 minuten | drama, komedie, science fiction | Acteurs: Jim Carrey, Laura Linney, Noah Emmerich, Natascha McElhone, Ed Harris, Natascha McElhone, Holland Taylor, Brian Delate, Blair Slater, Peter Krause, Heidi Schanz, Ron Taylor, Don Taylor, Ted Raymond, Judy Clayton, Fritz Dominique, Angel Schmiedt

‘The Truman Show’ was de doorbraak van Jim Carrey in de normale films. Deze komedie laat een geheel andere kant van Carrey zien en laat ons zijn belachelijke doch amusante rollen zoals in ‘The Mask’ (1994) en ‘Ace Ventura’ (1994) even vergeten. De flexibiliteit van Jims gezicht staat voor de verandering in deze film niet centraal en voor 99 minuten is dit een hele verademing. De carrièreverandering was van korte duur want de serieuze Carrey gaat in ‘The Majestic’ (2001) toch echt de mist in en laten we eerlijk zijn, we zien de prettig gestoorde Carrey het liefst doen waar hij nog steeds het beste in is, gekke bekken trekken.

Regisseur Peter Weir (‘Master and Commander: The Far Side Of The World’ (2003)) laat Amerikaanse televisie zien zoals het is. Naast het feit dat iedere tien minuten een reclameblok wordt geplakt, staan ook de programma’s zelf vol (verborgen) aanprijzingen van artikelen. Op een subtiele manier worden drank, tuingereedschap en messensets in beeld gebracht. Zo is duidelijk te zien dat het gras in de buurt van een verborgen camera sneller groeit dan de rest waardoor het merk van de grasmaaier goed in beeld komt bij het maaien van dat stuk. Deze kleine details maken de film vooral erg grappig. De productieblunders die voorafgaan aan de ontdekking van Burbank zijn zeker zo lachwekkend. Naarmate de ontknoping dichter bij komt, neemt het aantal fouten in sterke mate toe omdat het moeilijk is een leven te coördineren dat onvoorspelbaar verloopt. De zoektocht naar de waarheid zorgt voor een haast onmogelijke opgave voor de regie van de show.

Jim Carrey blijft goed staande, ook in de verrassend goede emotionele stukken. Hij wordt ondersteund door onder meer Laura Linney, ze speelt de vrouw van Truman. Linney is goed maar staat toch in de schaduw van Natascha McElhone. Deze onbegrijpelijk onbekende actrice uit ‘Ronin’ (1998) en ‘Solaris’ (2002) levert weer een uitstekende prestatie. Ook Ed Harris is erg goed als de producer/regisseur van de reality-soap.

Het verhaal van ‘The Truman Show’ is origineel en pakkend. Jim Carrey laat zien iets anders te kunnen dan wat we van hem gewend zijn. ‘The Truman Show’ is de eerste soap ooit die je wel moet zien.

Alex van Wankum

Waardering: 4

Bioscooprelease: 29 oktober 1998