Thinner (1996)

Regie: Tom Holland | 92 minuten | horror, thriller | Acteurs: Robert John Burke, Joe Mantegna, Lucinda Jenney, Michael Constantine, Kari Wuhrer, Bethany Joy Lenz, Time Winters, Howard Erskine, Terrence Garmey, Randy Jurgensen, Jeff Ware, Antonette Schwatzberg, Terence Kava, Adriana Delphine, Ruth Miller, Walter Bobbie, John Horton, Daniel von Bargen, Irma St. Paule, Stephen King, Sam Freed, Elizabeth Franz, Patrick Farrelly, Bridget Marks, Mitchell Greenberg, Angela Pietropinto, Michael Kevin Walker, Ed Wheeler, Peter Maloney, Robert Fitch, Sean Hewitt, Josh Holland, Allelon Ruggiero

Zigeuners spelen niet vaak de hoofdrol op het witte doek, maar in ‘Thinner’ is hun inbreng cruciaal. De verfilming van een boek van horrorschrijver Stephen King herbergt echter meer rariteiten. Andere verhaallijnen volgen bijvoorbeeld een te dikke advocaat, wiens vrouw een slippertje heeft met de dokter, en een crimineel die zijn advocaat maar wat graag met geweld te hulp schiet. Ingewikkeld? Valt mee. Blijf kijken naar een leuke, spannende film.

’s Werelds bekendste horrorauteur is, zoals wel vaker, onderdeel van de cast. Kings rol is bescheiden, maar zijn aanwezigheid wekt sympathie en straalt als het ware zijn goedkeuring uit voor een verfilming van zijn verhaal. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de andere rollen niet geweldig zijn.

Zo is de rol van pubermeisje Lenz, de dochter van dikzak Burke, ronduit slap. Burke doet het in ieder geval een stuk beter en past goed in een Stephen King-verhaal. In eerste instantie denk je te maken te hebben met een B-acteur, maar hoe dunner Burke gaandeweg wordt, hoe sterker zijn rol.

De zigeuners, die letterlijk in contact komen met de blanke elite van het plaatsje Fairview, staan onder leiding van de markante Lempke (Constantine). Constantine is opzichtig een karikatuur van het oudste lid van een stel zigeuners, waar een mysterieuze sfeer omheen hangt. De ouderling wordt geflankeerd door de aantrekkelijke en vinnige Wuhrer, die niet schroomt om met haar lichaam te pronken en een middelvinger op te steken naar buitenstaanders. Pittige tante! Belangrijk is voorts dat je verder kijkt dan de overdreven make-up en karikaturen van personages.

Verwacht je serieuze rollen, dan is ‘Thinner’ niet je film. De film moet het hebben van onderliggende boodschappen, die je aan het denken zetten of laten glimlachen. Het lot van de Burke, die snel dunner wordt, is bijvoorbeeld te vergelijken met de blanke die alleen aan zichzelf denkt, te veel eet, drinkt en rookt en uiteindelijk de prijs betaalt voor zijn gedrag.

Regisseur Tom Holland (‘Child’s Play’) gebruikt opzettelijk de cliché’s over zigeuners om je een spiegel voor te houden. Voor de blanke zijn de rondtrekkende families vaak een bende dieven, die de hele dag zuipen en snode plannen bedenken. De vrouwen zijn altijd hitsig en hebben geen moraal. Nogal wat scènes confronteren je met vooroordelen. Als twee zigeuners een winkel binnenkomen, houdt de eigenaar hen direct in de gaten door te kijken in de spiegels. In een andere scène kijkt de zwaarlijvige Burke in de ogen van de ranke Wuhrer, die langzaam haar kleren uitdoet voor hem. In zijn dromen! Het verhaal, de karakters en de sfeer van ‘Thinner’ doen sterk denken aan de serie ‘Twilight Zone’, die halverwege de jaren tachtig populair was. Je geraakt als kijker in een andere wereld, die een weerspiegeling blijkt van je eigen realiteit.

Burke’s problemen zijn herkenbaar voor gewone mensen. Veel mensen worstelen met hun gewicht en de meeste diëten werken niet. Burke’s dieet is weliswaar erg effectief, maar verdient geen navolging!

Robbert Bitter