Treasure Planet-Piratenplaneet (2002)

Regie: Ron Clements, John Musker | 91 minuten | actie, drama, komedie, animatie, familie, romantiek, avontuur, science fiction | Originele stemmencast: Joseph Gordon-Levitt, Brian Murray, David Hyde Pierce, Martin Short, Emma Thompson, Laurie Metcalf, Roscoe Lee Browne, Corey Burton, Dane A. Davis, Tony Jay, Austin Majors, Patrick McGoohan, Michael McShane, Michael Wincott

Met het gieten van het klassieke verhaal van de Schot Robert Louis Stevenson, ‘Treasure Island’ (‘Schateiland, 1883′) in een modern, sterker nog, futuristisch jasje, is Disney er in geslaagd een toch al tijdloos verhaal nog aantrekkelijker te maken voor jong en oud. Disney’s ‘Treasure Planet’ is namelijk een spectaculair avontuur geworden, waar jong en oud van kan genieten.

De regisseurs van ‘The Little Mermaid’, ‘Aladdin’ en ‘Hercules’ wilden ‘Treasure Planet’ al in 1985 maken, maar telkens werd hen een andere klus aangeboden. Tenslotte hebben ze in 1997 ‘Hercules’ geregisseerd, op voorwaarde dat ze ‘Treasure Planet’ mochten doen. Het is het wachten waard geweest, de animaties zijn fantastisch, de film is een lust voor het oog. Voor de achtergrond werd veelal CGI gebruikt, de combinatie hiervan met traditionele animatie is erg mooi. Het is wellicht voor de fans van het oorspronkelijke verhaal even slikken om Jim Hawkins en John Silver in een ‘Star Wars’-achtige omgeving te zien, maar als je je eraan overgeeft, zul je genieten van de grappige overeenkomsten en de knappe transformaties die sommige elementen uit het verhaal hebben ondergaan. Zo is de Disney variant van John Silver geen piraat met een houten been, maar een Cyborg (half machine/half mens), de papegaai van Silver ‘Morph’, een wezentje dat zich kan veranderen in alles wat hij wil en de schepen zijn ruimteschepen geworden.

De humor in de film komt voornamelijk van de grappige robot B.E.N., die leuke one-liners heeft. Ook het eerder genoemde figuurtje Morph is erg aandoenlijk en humoristisch. Het personage Dr. Doppler, die als begeleider met Jim meegaat op zoek naar de schat, heeft een paar amusante scènes met de (vrouwelijke!) kapitein van het schip, Amelia. De actiescènes zijn daadwerkelijk spannend en trekken de kijker mee in het verhaal. In tegenstelling tot in eerdere Disney-klassiekers, barsten de personages in ‘Treasure Planet’ niet om de zoveel minuten uit in gezang. Er zit slechts één nummer in de film, tijdens de scène van de groeiende vriendschap tussen Silver en Jim en dit lied versterkt de scène juist.

Het belangrijkste thema in de film is de strijd tussen goed en kwaad in de mens. Dat is een belangrijk aspect in de publicaties van R.L. Stevenson (zie ook zijn latere werk als ‘The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1886)). Dit maakt het verhaal zo bijzonder. (Bijna) niemand is in deze film helemaal goed of slecht, zelfs de held van de film, Jim, niet.

‘Treasure Planet’ is een juweeltje!

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 5 december 2002
Blu-ray-release: 1 oktober 2014