Until Death (2007)

Regie: Simon Fellows | 113 minuten | actie, drama, thriller | Acteurs: Jean-Claude Van Damme, Selina Giles, Mark Dymond, William Ash, Stephen Lord, Gary Beadle, C. Gerod Harris, Wes Robinson, Stephen Rea, Alana Maria, Fiona O’Shaughnessy, Adam Leese, Rachel Grant, Maggie Eldred

In tegenstelling tot wat je verwacht van een film met ‘Muscles from Brussels’ Jean-Claude Van Damme (‘Time Cop’), gaat het bij ‘Until Death’ niet om een martial arts film. Geen spectaculaire gevechtsscènes, maar alsnog veel actie. Van Damme speelt dit keer een rol die hij nog nooit eerder op zich heeft genomen, namelijk die van een corrupte politieagent; Anthony Stowe. Hoewel hij in eerste instantie niet bij deze rol lijkt te passen, vervult hij deze toch op een redelijk meeslepende wijze. Dit komt met name door de alles behalve beschaafde omgangswijzen van zijn personage, die hij zich duidelijk eigen weet te maken. Je kunt zien dat hij zich goed in zijn rol inleeft en hij weet je daarom te overtuigen van zijn acteerkunsten.

De trailer van ‘Until Death’ geeft een vrij goed beeld van wat je van de film kunt verwachten. De verhaallijn komt duidelijk naar voren en wordt deels ondersteund door intrigerende muziek. Ook de duistere en ongure sfeer die deze film overbrengt komen mede door dit geluid en de gesproken teksten goed over in de trailer. Hoewel de vele fans van Van Damme wellicht wat meer actie hadden willen zien, zorgt juist de verdieping in de personages ervoor dat het verhaal realistischer wordt en de kijker zich meer in de karakters kan inleven. Vooral Stephen Rea, die internationaal doorbrak na zijn nominatie voor een Academy Award voor zijn rol in ‘The Crying Game’ (1992), zet een goede acteerprestatie neer. Hij vertolkt de rol van Callahan, crimineel en ex-partner van Stowe, op zeer overtuigende wijze. Ook het camerawerk is goed en zorgt ervoor dat de actiescènes helder en schokkend in beeld komen. Verder zijn de flashbacks van de daden van Callahan sterk en voegen deze net wat meer drama toe in de film.

Toch zijn er ook minpunten te constateren. De film is op bepaalde momenten nogal langzaam en langdradig. Hoewel er juist op die momenten wat meer aandacht aan het uitdiepen van de emoties van de karakters besteed had kunnen worden, wordt dit niet gedaan. Juist dat zou de film sterker en realistischer gemaakt kunnen hebben. Nu blijft ‘Until Death’ toch teveel in het actiegenre hangen met ondertussen vage onderbrekingen waar wat meer drama in had mogen zitten. Verder is er nog een slordigheid te constateren: een bult die is aangebracht op Anthony’s voorhoofd bevindt zich in een scène bij de wc’s opeens aan de andere kant van zijn gelaat.. ‘Until Death’ is een prima film voor een avondje relaxen op de bank met de gedachten en verstand op nul. De verhaallijn is niet moeilijk te volgen, je zit er als kijker meteen in. Jean-Claude zal zijn kijkers in ieder geval weten te vermaken. Drie sterren voor deze redelijke B-film.

Charlotte Visser