Wendy (2020)

Recensie Wendy CinemagazineRegie: Benh Zeitlin | 111 minuten | drama, fantasie | Acteurs: Devin France, Yashua Mack, Gage Naquin, Gavin Naquin, Ahmad Cage, Krzysztof Meyn, Romyri Ross, Lowell Landes, Kevin Pugh, Shay Walker, Stephanie Lynn Wilson, Pamela Harper, Cleopatra King Welch, Allison Campbell, Catherine Ott, Tommie Lynn Milazzo, Levy Easterly, John Belloni, Logan Jones, Luke Jones

‘Wendy’ is niet alleen een karakter uit ‘Peter Pan’, maar ook een recente grote productie uit de koker van Fox Searchlight. Gefilmd voornamelijk op locatie in Noord-Amerika (de staat Louisiana en het eiland Montserrat), volgen we de belevenissen van een groep kinderen op een eiland dat de eeuwige jeugd belooft, niet geheel ontoevallig een motief uit ‘Peter Pan’.

Hoewel gezegend met een redelijke spanningsboog en een visueel prikkelende ervaring, blijft ‘Wendy’ meer aan de oppervlakte. Waar de roman alludeert aan de volwassen psychologie, is deze herwerking een pure avonturenfilm voor kinderen. En wat is daar mis mee? Niets, zolang archetypen uit de kinderbeleving maar gerespecteerd worden.

Eeuwigdurende vriendschappen, de behoefte aan spel en vrijheid: we kennen het allemaal. ‘Wendy’ toont zich een volwassen jeugdfilm voor vele leeftijden. We volgen de belevenissen van het hoofdpersonage (France) en haar vrienden, voornamelijk jongens als – jawel – Peter (Mack). Wendy moet onder moeilijke omstandigheden haar jeugd proberen te bewaren, een zekere perspectiefwisseling in het verhaal van ‘Peter Pan’.

Wendy weet dat ze haar jeugdverbintenissen uiteindelijk terzijde moet schuiven; voor het zover is beleeft zij avonturen ter redding van haar jeugdige ziel, onder meer met piraten. De film vergalloppeert zich een enkele keer aan zweverige intermezzo’s en dramatische muziek, maar kinderen kunnen veel hebben zolang ze zich vermaken.

De adequate cinematograaf Benh Zeitlin, een dertiger met 2 Oscarnominaties voor scenario en regie in 2013, heeft lang stilgezeten. Waarom? Nergens voor nodig. Filmtalent heeft de eeuwige jeugd. Misschien lijkt deze independent filmmaker zelf op Peter Pan, en tracht hij zijn jeugdige onafhankelijkheid bewaren. Van ons hoeft ie niet volwassen te worden.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

VOD-release: 21 april 2021 (Picl)