What about Eric? (2014)

Regie: Lennart Stuyck, Ruben Vermeersch | 54 minuten | documentaire, muziek | Met: Eric Kabongo

‘Het is niet omdat je veel blingbling hebt dat je ook echt een cent waard bent’. Aan het woord is Eric Kabongo, een jonge Belg van Congolese afkomst die zijn grote droom nastreeft. Hij zou graag carrière maken als rapper onder zijn pseudoniem Krazy-E, maar echt makkelijk wordt dat hem niet gemaakt. Erics droom komt namelijk in conflict met de harde realiteit en een verleden dat hem achtervolgt. Twee pas afgestudeerde Belgische filmmakers, Lennart Struyck en Ruben Vermeersch, kruipen in hun documentaire ‘What about Eric’ (2014) in het hoofd van dit vaatje buskruit, bij wie zijn frustraties in slechts enkele ogenblikken kan omslaan in woede en agressie.

Waar die woede vandaan komt, mag duidelijk zijn. Eric heeft zware tijden meegemaakt. Zijn moeder (of in elk geval de vrouw die hij beschouwde als zijn moeder) overleed toen hij nog erg jong was en hij voelde vanaf dat moment de verantwoordelijkheid over zijn jongere broer en zus. Maar hij ging ook al eens in zee met een oplichter en hij heeft al van jongs af aan te maken met armoede. Tekenend is de anekdote waarin hij vertelt dat hij vroeger als schoolgaande jongen nooit nieuwe schoenen kreeg – simpelweg omdat er geen geld was om alle kinderen in het gezin te voorzien van nieuw schoeisel – en dat hij de nieuwste Nikes dan maar van een klasgenootje stal. Maar ook nu is hij nog niet van zijn geldprobleem verlost. Elke minuut die hij niet aan zijn muzikale carrière besteedt, is hij in zijn troosteloze appartementje bezig achterstallige rekeningen te betalen en opdringerige deurwaarders af te wimpelen.

Maar het grootste probleem waar deze aspirant rapper mee te maken had en heeft is racisme. Zo heeft hij er bijvoorbeeld al een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar opzitten nadat hij de buurman aanviel. Deze zou zijn jongere broertje geslagen hebben en dat pikte Eric niet. De camera legt bovendien nog een confronterend fragment vast waarin Eric zich onheus bejegend voelt vanwege zijn huidskleur. Nog altijd gaat zijn bloed koken als hij vertelt over het onrecht dat hem destijds is aangedaan. Tijdens de traditionele paardenwedstrijden in zijn woonplaats Waregem, waarbij Eric en zijn vrienden klassiek-stijlvol voor de dag komen met geruite jasjes, stropdassen, strikjes en hoeden, krijgt onze antiheld van een dronken man de opmerking ‘Keer terug naar waar ge vandaan komt’ naar zijn hoofd geslingerd. Duidelijker kunnen we niet in beeld krijgen hoe snel er iets kan knappen bij Eric, want in no time haalt hij uit. Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten is niet die vuistslag zelf, maar het gesprek dat Eric en zijn vrienden daarna in de auto op weg naar huis hebben wat je bijblijft.

‘What about Eric?’ duurt slechts 54 minuten, maar weet in dat krappe uur een helder beeld te schetsen van een jongen met grootse dromen, die tegen haast onvermijdelijke obstakels aanloopt. Even gloort er hoop, wanneer zijn publicist enthousiast zijn singletje aanbiedt aan de grote radiozenders en er met een klein budget een aansprekende videoclip gedraaid kan worden. Positieve ontwikkelingen die ervoor zorgen dat Eric alleen nog maar meer plannen maakt voor de toekomst. Maar als blijkt dat de grote radiozenders zijn plaatje niet willen draaien omdat hij in het Frans rapt – blijkbaar is men de successen van Stromae alweer vergeten – wordt hij weer flink teruggeworpen in zijn kruistocht naar roem en erkenning. Maar deze jongen heeft al eerder laten zien over heel wat veerkracht te beschikken. Krazy-E laat zich niet zomaar uit het veld slaan. De jonge filmmakers komen uitstekend voor de dag met hun documentaire, waarin ze de fragmenten weliswaar kriskras door elkaar laten zien en er niet echt een opbouw is, maar waarin ze hun subject dicht op de huid zitten en waarin ze met enkele inventieve shots (de autowasstraat!) aantonen over veel talent te beschikken.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

VOD-release: 1 mei 2015
DVD-release: 1 mei 2015