Whiskey Tango Foxtrot (2016)

Regie: Glenn Ficarra, John Requa | 107 minuten | biografie, komedie, drama, oorlog | Acteurs: Tina Fey, Margot Robbie, Martin Freeman, Alfred Molina, Christopher Abbott, Billy Bob Thornton, Nicholas Braun, Stephen Peacocke, Sheila Vand, Evan Jonigkeit, Fahim Anwar, Josh Charles, Cherry Jones, Scott Takeda, Eli Goodman, Soledad O’Brien, Thomas Kretschmann, Demosthenes Chrysan, Hakim Zamir, Jon Kristian Moore, David Stanford, Vic Browder, Howard Ferguson Jr., Matthew Page

Het is 2003, de oorlog in Irak is net uitgebroken en op het kantoor van de nieuwszender waar Kim Baker (Tina Fey) werkt, wordt duidelijk gemaakt dat de oorlog in Afghanistan vanaf nu minder prioriteit heeft. Wegens gebrek aan populariteit voor de baan worden alle ongetrouwde, kinderloze medewerkers opgetrommeld en gevraagd of ze niet eens achter hun bureau vandaan willen komen en oorlogsverslaggever willen worden in Afghanistan. Voordat ze goed en wel beseft wat ze heeft gedaan, zegt Baker ja en zit ze op het vliegtuig naar Kabul, waar pas echt tot haar doordringt waar ze zich voor heeft aangemeld.

‘Whiskey Tango Foxtrot’ is losjes gebaseerd op het boek ‘The Taliban Shuffle: Strange Days in Afganistan and Pakistan’ van journalist Kim Barker. Het eenletterige verschil in achternaam is een indicator van het fictieniveau; de film vangt de essentie van het boek maar houdt zich niet honderd procent aan de feiten. Zo was Barker een journalist van het geschreven woord, niet een televisieverslaggever. Voor de entertainmentwaarde van de film is het natuurlijk stukken leuker om Fey te zien stuntelen op live televisie dan tikkend achter een laptop, en zo sluipen er meer aanpassingen in. De bijrollen van Zuid-Afrikaanse journalist Tanya Vanderpoel (Margot Robbie) en fotograaf Iain MacKelpie (Martin Freeman) zijn dan ook eerder allegorisch te noemen. Ze geven Baker een spoedcursus nachtleven in Kabul en al snel zijn het beste, doch competitieve, vrienden.

Waar ‘Whiskey Tango Foxtrot’ goed in is, is het verbeelden van de absurditeit van alledaagse situaties die Baker tegenkomt tijdens haar werk. Zwaarbewapende beveiligers met eenhoornstickertjes op hun geweer, uitbundige drankfestijnen in de kelder van haar appartementencomplex, en waar je heen moet als je moet plassen tijdens een militaire missie. Correspondenten in Kabul blijken er daarnaast een eigen jargon en klassensysteem op na te houden. Zo wordt Baker regelmatig fijntjes gewezen op de 4-10-4 regel, die inhoudt dat haar hotness in de VS misschien niet veel soeps is maar dat ze in Kabul wegens schaarste een total babe is. Het contrast wordt geaccentueerd door middel van aparte muziekkeuzes in de soundtrack, zoals hysterische tophits tijdens militaire missies.. Dit is echter ook een struikelblok, want er zit wel degelijk een serieuze ondertoon verborgen in de film. Langzamerhand ontwikkelt Baker zich van bedeesde bureaumedewerker naar doorgewinterde oorlogsverslaggever, en dat brengt ook z’n eigen complicaties met zich mee. Het wordt duidelijk dat deze oorlog geen grap is en dat je als buitenlander niet zonder consequenties door een conflictzone kan stampen. Dit raakt grotendeels verloren in het komische geschreeuw, en wordt ter compensatie plots sterk aangezet richting het einde.

Tina Fey haalt haar kenmerkend droge, miskende typetje van stal om zich door de oorlog in Afghanistan heen te stuntelen. Het is goed voor wat geestigheid, maar het meeste gegrinnik komt van Robbie, Freeman, de bijna onherkenbare Alfred Molina als de misogynistische openbare aanklager Sadiq, en de tientallen figuren om hen heen. Over het geheel genomen fluctueert het niveau van de humor echter te veel, en is ‘Whiskey Tango Foxtrot’ te onevenwichtig om echt indruk te maken.

Maaike Tol

‘Whiskey Tango Foxtrot’ verschijnt woensdag 28 september 2016 op DVD en blu-ray.