White Coats-Intern Academy (2004)

Regie: Dave Thomas | 90 minuten | komedie | Acteurs: Peter Oldring, Pat Kelly, Viv Leacock, Ingrid Kavelaars, Jane McLean, Christine Chatelain, Lynda Boyd, Carly Pope, Dave Foley, Dave Thomas, Dan Aykroyd, Maury Chaykin, Matt Frewer, Saul Rubinek, Sue Huff, Judie Holm, Tom Pickett, Pamela Parker, Tracy Thomas, Christopher Moore, Ron Pederson, Andrew Brown, Donovan Workun, Holly Eglington

Al langer spreken series en films die zich op de ziekenhuisvloer afspelen sterk tot de verbeelding van de kijker: “ER”, “St. Elsewhere”, “Private Practice”, “Mercy”, “Trauma”, “Grey’s Anatomy” en komische varianten zoals “Scrubs” en “Green Wing” trekken een groot publiek. Het door de Canadese cabaretier en acteur Dave Thomas geschreven en geregisseerde ‘White Coats’ (of ‘Intern Academy’ zoals de oorspronkelijke titel luidt) kan worden gezien als een mix van “Scrubs” en “ER”: Mannen in witte jassen die lachen als beste medicijn voorschrijven.

‘White Coats’ gaat over een groep jonge co-assistenten die in het meest slechte ziekenhuis, Sint Albert’s, hun eerste stappen maken op weg naar een carrière als professioneel arts. De onhandige, verlegen en wereldvreemde Mike Bonnert (Peter Oldring), de vrouwengek Dale Dodd (Pat Kelly), de straatwijze grappenmaker Marlon Thomas (Viv Leacock), de ambitieuze Mira Towers (Ingrid Kavelaars) die in de voetsporen wil treden van de door haar bewonderde hartchirurg Dr. Denton Whiteside (gespeeld door veteraan komiek Dave Foley), de veelbelovende, efficiënte en serieuze Christine Lee (Jane McLean) en dommige losbol Mitzi Cole (Christine Chatelain), die -om haar medicijnenstudie te kunnen betalen- bijklust als stripper. De jonge assistenten worden bij de hand genomen door de zeer cynische en strenge Dr. Omar Olson (Dave Thomas). Hij is niet mild in zijn oordeel en vraagt zich af hoeveel leden van de groep uiteindelijk echt als arts te boek zullen komen te staan.

De artsen in opleiding worden in de praktijk langs vele vreemde gevallen geleid (onder andere een pop, Malibu Mindy, die uit het rectum van een man steekt). Door verschillende schades en nog meer schandes (een hilarisch slechtnieuwsgesprek door Mike) worden de assistenten steeds wijzer en juist als schorsing dreigt voor Mike, Dale en Marlon (na een organengevecht) worden de ‘rookies’ serieus op de proef gesteld. Voor deze coup de force slagen ze met vlag en wimpel, zelfs Dr. Olson komt met complimentjes. Tussendoor worden we deelgenoot van een paar ontluikende liefdes tussen het verplegend personeel en zien we hoe een andere veteraan komiek, Dan Aykroyd in de rol van de corrupte Dr. Cyrill Kipp, de kliniek met ‘zwarte’ hand financieel naar de afgrond leidt.

‘White Coats’ is geen laugh out loud film. Het is een milde satire met slechts een paar grappen die over de top zijn. Gelukkig blijft alles redelijk in het nette en wordt het niet al te plat. Een lekker wegkijkende film met enkele hilarische scènes. De acteurscast combineert oude met nieuwe komische talenten. Niet al te hoogdravend, gewoon leuk. Moet kunnen, toch?

Ruud Stift