Wickie de Viking en het magische zwaard – Vic the Viking and the Magic Sword (2019)

Recensie Wickie de Viking en het magische zwaard CinemagazineRegie: Éric Cazes | 75 minuten | actie, animatie | Nederlandse stemmencast: Matheu Hinzen, Sterre Koning

Het jongetje Wickie is de zoon van de stoere Vikingkrijger Halvar en zijn vrouw Ylva. Terwijl zijn vader met zijn schip onderweg is om vis te vangen voor het jaarlijkse feest, moet Wickie thuisblijven. Hij is nog te jong en niet sterk genoeg om mee aan boord te gaan, tot Wickies grote verdriet. Zijn moeder helpt en beschermt hem, maar zijn vader ziet hem niet helemaal voor vol aan. Tijdens een confrontatie tussen Halvar en de slechterik Verschrikkelijke Sven krijgt Halvar een oud zwaard in de schoot geworpen. Als Halvar zonder de vis terugkeert in het dorpje Flake, verzint hij dat het een magisch zwaard is om zijn boze vrouw Ylva te kalmeren. De volgende dag is er een schutterswedstrijd, die Wickie hoopt te winnen, want de winnaar mag mee op Halvars schip. Wickie is als laatste aan de beurt. Zijn nichtje Ylvi voor hem raakt bijna de roos. Dan is Wickie aan de beurt, maar voordat Wickie hij zelf kan schieten, duikt er ineens een vreemdeling op, die met zijn pijl in de roos schiet. Hij stelt zich voor als Leif Eriksson, zoon van de beroemde Viking Erik de Rode. Halvar loopt met hem weg en voegt Leif onmiddellijk toe aan zijn bemanning. Het zwaard blijkt die avond inderdaad een magisch zwaard te zijn, dat alles in goud kan veranderen. Per ongeluk verandert Halvar Ylva in een gouden standbeeld. Gelukkig kent Leif de geschiedenis van het zwaard: het is van Odin en diens zonen Thor en Loki maakten er ruzie over. De magie van het zwaard kan ongedaan gemaakt worden op een geheim eiland waar de Bifrost is, de brug om in Asgard te komen. Wickie, Ylvi en hun hulpje de eekhoorn gaan als verstekeling mee als Halvar met zijn drakar schip uitvaart om Ylva te redden.

‘Wickie de Viking en het magische zwaard’ is een vrolijke animatiefilm met veel vaart die in vijf kwartier een hoop actie stopt zonder dat het chaotisch wordt. De animaties zijn over het algemeen prima van kwaliteit en als de geschiedenis van het zwaard getoond wordt, zelfs in een andere stijl. De spannende scènes met hoge golven zijn fraai vormgegeven. Alleen in de close-ups van de gezichten zijn de details niet heel scherp en zie je wel wat vlakheid. Af en toe zijn er korte liedjes – zelfs in rap – en sommige grappige terzijdes zijn ook voor volwassenen vermakelijk. Regisseur Eric Cazes houdt het spannend, maar er zijn ook genoeg rustmomenten om even op adem te komen tot de volgende uitdaging, of het nu een storm, Verschrikkelijke Sven of de bemoeizieke goden zijn.

Deze moderne versie van Wickie de Viking is gemaakt door de Belgische Studio 100, ook bekend van onder andere K3, Kabouter Plop en Bumba. Wickie de Viking werd bedacht door de Zweedse schrijver Runer Jonsson en verscheen voor het eerst in boekvorm in zeven delen vanaf 1963. Bijna tien jaar later volgde een eerste animatieserie, gemaakt in Japan, die internationaal – ook in Nederland – zeer succesvol was. In tegenstelling tot de serie is er in een film uiteraard minder ruimte voor de secundaire personages. Het is wel jammer dat Halvars bemanning maar nauwelijks aan bod komt en vooral op de achtergrond aanwezig is. De eekhoorn daarentegen komt veel prominenter aan bod en dat had wel een tandje minder gemogen. Wellicht is dat meer de optiek van een volwassene, want kleine kinderen waarderen de strapatsen van de eekhoorn vast veel meer. Een ander irritant puntje is dat iedereen iedereen wel heel opzichtig dweept met de knappe Leif (daar is op zich wel een reden voor, zoals in de film onthuld wordt). Het ligt er wel iets te dik bovenop hoe fantastisch Leif is, om het contrast met Wickie te onderstrepen. ‘Wickie de Viking en het magische zwaard’ heeft echter wel een duidelijke boodschap: laat je niet uit het veld slaan en geloof in jezelf. Wickie, de kleine Viking die door iedereen om hem heen onderschat wordt en wiens helm telkens over zijn ogen zakt, is uiteindelijk de held van de dag.

Hans Geurts

Waardering: 3

Bioscooprelease: 1 juni 2020
DVD-release: 2 oktober 2020