Wickie de Viking – Wickie und die starken Männer (2009)
Regie: Michael Herbig | 87 minuten | avontuur, familie | Acteurs: Jonas Hämmerle, Waldemar Kobus, Nic Romm, Christian Koch, Olaf Krätke, Mike Maas, Patrick Reichel, Jörg Moukaddam, Mercedes Jadea Diaz, Sanne Schnapp, Ankie Beilke, Günther Kaufmann, Christoph Maria Herbst |Nederlandse stemmencast: Ralf Mackenbach, Kristel Verbeke, Paul Haenen, Frans Bauer, Giel Beelen, Gerard Ekdom, Jack Wouterse, Ernst Daniël Smid, Lucie de Lange
Wat een heerlijk gevoel overvalt je direct bij het zien van de eerste beelden van ‘Wickie de Viking’. Niet zozeer de herkenning van het beroemde tekenfilmfiguurtje doet het hem (het betreft hier immers een film met echte mensen), nee, het is de jaren zeventig kleursetting waar je het warm van krijgt, als je tenminste de jaren zeventig bewust het meegemaakt. Maar wellicht werkt het ook als dat niet het geval is, de kleuren zijn zacht en warm en helpen goed om je direct in een andere wereld te trekken, namelijk die van de eerste metroman Wickie de Viking! En ja: het is een jongetje, geen meisje. Hoe mensen daar toch opkomen, dat Wickie een meisje zou zijn? Hoewel zijn personage wel een pleidooi lijkt te zijn voor de vrouwelijkere benadering van dingen: eerst denken, dan doen, of klassieker: wie niet sterk is, moet slim zijn. Wickie wrijft dan even om zijn neus met zijn vinger en roept vervolgens: “”ik heb het!””. Sterretjes verschijnen om hem heen en dan begint hij als een ware MacGyver allerlei ingenieuze dingen te bouwen of plannetjes uit de doeken te doen.
De herkenning is groot. Alle personages uit de oorspronkelijke serie zitten erin. Pa, de leider van het dorp, de twee ruziënde vrienden, de dikke veelvraat, de wijze oude. Allemaal doen ze mee. Ook Wickie’s oude tune (“”hee, hee, Wickie, hee, Wickie hee!””) passeert ergens halverwege de film de revue. De rest van de muziek komt eerder in de buurt van de soundtrack van Indiana Jones (John Williams), soms bijna letterlijk. Een beetje plagiaat, dat wel, maar het werkt goed. Het is een van de vele aspecten van de film die laten zien dat de makers het allemaal serieus hebben genomen, met maken dan. De film zelf is natuurlijk, naast dat het een kinderverhaaltje is (niemand sterft of bloedt), een potpourri van fantasie en in dit geval ook nogal wat flauwe humor. Het plezier straalt er echter vanaf, dus het zij ze direct vergeven.
Een nieuw karakter, speciaal voor de film geschreven, is de geschiedschrijver van het dorp, of eigenlijk van het hele land. Een arrogante, koele reporter, die als een running gag op cruciale momenten uit het niets lijkt op te duiken om wat vragen te stellen en dingen samen te vatten. Tegelijkertijd fungeert hij als verteller van het verhaal, in een heerlijke voice-over van Paul Haenen, die zo goed past dat je zou denken dat het de originele stem is. Wat het niet is, want Wickie de Viking is een Duitstalige productie onder de vleugels van Studio 100, de Belgische Walt Disney studio’s, die onder andere Kabouter Plop bedachten en uitmolken. Maar het moet gezegd: ze weten van wanten! Want ‘Wickie de Viking’ is namelijk een hele leuke film geworden. Lekker vlot, met veel grappen en grollen, prachtig gefilmd, mooie muziek. Een film die het heel serieus neemt zichzelf niet te serieus te nemen en ondertussen kwaliteit en professionaliteit uitstraalt. ‘Wickie de Viking’ is een goed verzorgd feestje voor de kids én voor de ouders. Hopelijk komt er een hele serie van deze leuke Viking, want dit smaakt zeker naar meer!
Arjen Dijkstra
Waardering: 4.5
Bioscooprelease: 21 april 2010