World War Z (2013)

Regie: Marc Forster | 116 minuten | actie, drama, horror, science fiction, thriller | Acteurs: Brad Pitt, James Badge Dale, Eric West, Mireille Enos, Matthew Fox, David Morse, Elyes Gabel, Michiel Huisman, Julian Seager, David Andrews, Basher Savage, Daniel Newman, Sterling Jerins, Julia Levy-Boeken, Trevor White, Nikola Djuricko, Lee Nicholas Harris, Sarah Sharman, Mustafa Harris, Iván Kamarás, Josh Wingate, Abigail Hargrove, Féodor Atkine

Wanneer er een raadselachtige pandemie uitbreekt in de grote steden van de Verenigde Staten, is het land in rep en roer. Zo ook het gezin Lane. Vader Gerry (Brad Pitt) is een voormalige onderzoeker voor de Verenigde Naties. Zijn vrouw Karin (Mireille Enos) is een toegewijde moeder voor hun twee kinderen. Als de VN de hulp inroept van Gerry gaat het kwartet op zoek naar een veilige haven van waaruit Gerry zijn land kan helpen en belanden ze op één van de weinige plekken waar het virus geen bereik heeft: midden in de Atlantische Oceaan op een vliegdekschip. Als uiteindelijk niet alleen de VS onder de besmetting lijdt maar de hele Aarde is geïnfecteerd, wordt Gerry op een zoektocht de wereld ingestuurd om de oorsprong van het virus te vinden en uiteindelijk een remedie te kunnen ontwikkelen. Wat ontstaat is een race tegen de klok die hem langs Zuid-Korea, Israël en Wales stuurt. Langzaam wijzen er steeds meer signalen in de richting dat het virus dat de mensheid in zijn greep heeft wel eens het zombievirus zou kunnen zijn.

De geheimzinnigheid omtrent de zombies is nogal ridicuul. De ondoden bewegen als zombies, ze zien er uit als zombies en ze hebben precies die bloeddorstigheid die zombies kenmerken, maar toch blijkt het moeilijk te zijn het beestje bij zijn naam te noemen. Zo kleven er meer curieuze elementen aan  ‘World War Z’. De queeste van Gerry wordt ingegeven door het toenemende aantal puzzelstukjes die hij krijgt voor zijn informatievoorziening. Het rare daarin is dat die informatie normaliter voor een wereldmacht als de VS en een instelling als de VN toch wel bekend zou moeten zijn. Zo heeft Israël maatregelen genomen tegen de zombies op basis van een bericht dat India verstuurd heeft. Maar waarom alleen Israël dat heeft ontvangen wordt niet duidelijk. Dat Israël zijn grote steden is gaan verdedigen is wel ter ore gekomen van de Zuid-Koreaanse afdeling van de Verenigde Naties, maar de andere afdelingen zijn onwetend gehouden. Blijkbaar zijn er geen transparante internationale verbonden meer in de speelwereld van ‘World War Z’. Het is dan vooral een omslachtige manier om Gerry wat van de wereld te laten zien.

‘World War Z’ is opgenomen in 3D, maar de vraag is wat de toegevoegde waarde daarvan is. Er zijn shots waarin er op een aantrekkelijke manier gebruik wordt gemaakt van deep-focus waardoor er meerdere ‘planes’ ontstaan die een verhaal vertellen of betekenis hebben voor de film. Zo is er in de openingssequentie een shot te zien waarin voor in beeld de introductie van het gezin Lane is gepositioneerd, terwijl op de achtergrond een televisie is te zien waarop de zombie-epimedie wordt ingeleid. Het mooie van 3D is juist dat dit op een subtiele manier kan worden gedaan, zonder wijzingen van focus en scherpte. Helaas zijn dit soort shots een uitzondering en wordt er vaak maar één ‘plane’ centraal gesteld, waardoor de voor- of achtergrond regelmatig verwordt tot een onscherpe en onfraaie brij. Daarnaast leunt ‘World War Z’ wel heel veel op voorspelbare schrikeffecten. Uiteindelijk is de film en de bijbehorende actie op zijn best als het allemaal niet te geloofwaardig wordt (handgranaten in een vliegtuig!). Want dan kunnen de remmen los en levert dat onderhoudende passages op die passen bij een zombiefilm. Helaas zijn dit soort scènes schaars en teert de film te veel op vals sentiment en blasé actie. ‘World War Z’ blijft voornamelijk in het gareel: kinderen worden geen zombies, net als de hulpbehoevenden van deze wereld. Bovendien moet de mensheid moeder natuur niet vergeten in de gaten te houden.

Doordat vrijwel alle bijpersonages aan het virus bezwijken, is ‘World War Z’ vooral de grote Brad Pitt en Verenigde Natiesshow geworden. Daarbij volgt de film net te veel gangbare conventies om het daadwerkelijk lang spannend en aantrekkelijk te houden en slaat het een zodanig moralistische toon aan dat de spaarzame geslaagde scènes ver in de schaduw staan van de rest. Een gemiste kans.

Wouter Los

Waardering: 2

Bioscooprelease: 4 juli 2013
DVD- en blu-ray-release: 13 november 2013