Gayby (2012)

Regie: Jonathan Lisecki | 89 minuten | komedie, drama | Acteurs: Jenn Harris, Matthew Wilkas, Mike Doyle, Anna Margaret Hollyman, Jack Ferver, Jonathan Lisecki, Louis Cancelmi, Alycia Delmore, Charlie Barnett, Adam Driver, Joanne Tucker, Christian Coulson, Alex Karpovsky, Zach Shaffer, Sarita Choudhury, Dulé Hill, Emily Wachtel, Satchel Shure, Jeff Hiller

Wat krijg je wanneer je een homoseksuele man en een heteroseksuele vrouw samen een kind laat ‘maken’? Een gayby dus, althans dat is de achterliggende gedachte van de producenten van deze gelijknamige film. In ‘Gayby’ zijn het de twee zeer goede jeugdvrienden Jenn (Jenn Harris) en Matt (Matthew Wilkas) die besluiten samen een kind op de wereld te zetten. Zij is lichtelijk gefrustreerd dat haar relaties nooit langer dan vijf maanden stand houden waardoor een kind krijgen geen optie is, en hij kan een eigen kind gezien zijn seksuele voorkeur ook wel vergeten. Toch hebben ze allebei een diepgekoesterde wens om een kind te hebben en besluiten ze samen die wens in vervulling te laten gaan. Ondanks dat Matt en Jenn zich niet seksueel tot elkaar aangetrokken voelen, besluit het ‘koppel’ om de baby niet via allerlei medische hulpmiddelen op de wereld te zetten maar om dit op de ouderwetse manier te doen.

Zoals te verwachten valt van twee vrienden die ook nog eens zich niet tot elkaar aangetrokken voelen, eindigen de bedscènes in de meest inspiratieloze, ongemakkelijke seks denkbaar. Gelukkig beperkt ‘Gayby’ zich niet uitsluitend tot de moeizame pogingen van het tweetal om een kind te verwekken en zitten er nog meer verhaallijnen in. Beiden gaan namelijk op zoek naar hun ware liefde. Dit heeft een combinatie van komische, maar soms ook minder interessante scènes als gevolg. Zo zitten er leuke momenten in de film wanneer Jenn en Matt allebei aan het daten slaan. Omdat ze tijdelijk ook samenwonen, levert dit een aantal dubbel dates op die door hun grote ongemakkelijkheid voor de nodige humor zorgen.

Minder interessant is de uiteindelijke uitwerking van het verhaal geworden. Want hoewel het in de basis genoeg potentie heeft om tot een leuke komedie te leiden, slaagt ‘Gayby’ er niet in om de aandacht de volle negentig minuten vast te houden. Wanneer Matt uiteindelijk zijn ware liefde in de vorm van Scott (Mike Doyle) op zijn werk tegenkomt, wordt de film meer en meer een romantisch drama, met de bijbehorende weinig verrassende plotwendingen. De spanningen tussen Jenn en Matt lopen hierdoor, en doordat het maken van een baby ook niet echt wilt lukken, meer en meer op, met een vrij voorspelbare climax tot gevolg. Om vervolgens toch met een wel heel mierzoet einde op de proppen te komen. Het uiteindelijke verhaal laat de film dan ook licht in de steek.

Toch heeft het allemaal wel wat aandoenlijks. Dit wordt mede door de goede en bovenal sympathieke cast veroorzaakt. Er is weinig niet leuk te vinden aan de sympathieke Matt en Jenn en hun doldwaze pogingen om een kind het leven te schenken. Het zijn de sympathieke acteurs die ‘Gayby’ dan ook net aan een voldoende helpen.

Martijn Scheepers

‘Gayby’ verschijnt vrijdag 29 maart 2013 op DVD.