Wrong Turn 4: Bloody Beginnings (2011)

Regie: Declan O’Brien | 90 minuten | actie, horror, thriller | Acteurs: Jennifer Pudavick, Tenika Davis, Kaitlyn Wong, Terra Vnesa, Victor Zinck Jr., Dean Armstrong, Ali Tataryn, Samantha Kendrick, Arne Macpherson, Kristen Harris, Sean Skene, Blane Cypurda, Dan Skene, Tristan Carlucci, Scott Johnson, Bryan Verot, Dave Harms, Glen Thompson

Een groepje jongeren (vrienden kun je het eigenlijk niet eens noemen, gezien de onderlinge kibbelpartijen, steken onder water en regelrecht gemene streken) is van plan een weekje te gaan skiën in de besneeuwde bergen van West-Virginia. Ondanks het weeralarm gaan de jongelui er op uit, ervan uitgaande dat de leider van het groepje de weg nog wel weet. De titel van de film geeft al aan dat dat niet het geval is. Het is ijskoud, de duisternis zet al in, maar zie daar! De contouren van een oud gebouw! Het groepje is gered voor de nacht!

Niet dat we het zonder de proloog van ‘Wrong Turn 4: Bloody Beginnings’ niet wisten, maar natuurlijk is het niet pluis in het verlaten pand. Kenners van (een van) de eerdere films uit deze franchise hebben ze al eerder gezien: de ongezond uitziende broertjes Three Finger, Saw Tooth en One Eye, die dankzij inteelt in hun familie het levenslicht zagen, maar niet genoegen namen met moedermelk of boterhammen pindakaas. Mensenvlees wilden ze! ‘Wrong Turn 4: Bloody Beginnings’ pretendeert een prequel te zijn op de eerdere films, en net als andere films in het genre een verklaring te geven voor het hoe en waarom van de monsterlijke wezens. Afgezien van de eerder genoemde proloog, waarin de drie griezels in 1974 het personeel van het ziekenhuis waar ze tot dan toe opgesloten zaten flink te grazen nemen, krijgen we echter maar bar weinig achtergrondinformatie. Ja, de kannibalen hebben een uitzonderlijk hoge pijngrens, omdat ze aan een geavanceerde vorm van congenital analgesia lijden (hetzelfde euvel waar Ronald Niederman in de Millennium reeks van Stieg Larsson aan lijdde), maar dat is echt alles. Zodra de aantiteling in beeld verschijnt zijn we in het ‘heden’ (2003) beland en wijkt dit vierde deel niet af van eerdere delen.

Net als ‘Wrong Turn 3’ werd ook ‘Bloody Beginnings’ geregisseerd door Declan O’Brien. Niet zo’n sterke zet van 20th Century Fox, want het derde deel werd zeer slecht ontvangen en de naam van O’Brien bij de credits zal ongetwijfeld welwillende horrorfans afschrikken. En dat is best terecht, want een goede film kun je ‘Wrong Turn 4: Bloody Beginnings’ onmogelijk noemen. De ongerijmdheden in de plot zijn niet meer op twee handen te tellen en het acteerwerk laat ook flink te wensen over. Nu is dat laatste wel gebruikelijk en echt storen doet het ook niet, maar in combinatie met de lachwekkende dialogen, de opeenstapeling van slechte beslissingen die het groepje neemt en de goedkope schrikeffecten zorgt het wel voor ergernis.

Liefhebbers van het genre die graag veel bloed en ingewanden op het scherm zien verschijnen, komen echter wel aan hun trekken. Inventief kun je de moorden niet noemen, weerzinwekkend des te meer. En wat voor de verandering ook wel verrassend is: de volgorde waarin de jongeren aan hun gruwelijke eind komen is niet helemaal te voorspellen. Afgezien daarvan is ‘Wrong Turn 4: Bloody Beginnings’ geen film die afwijkt van de platgetreden paden.

Monica Meijer