Yellowstone (2009)

Regie: Michael Gunton | 170 minuten | documentaire

Yellowstone was het eerste natuurgebied ter wereld dat officieel de status van nationaal park kreeg. President Ulysses S. Grant verleende het prachtige stuk wildernis die status reeds in 1872. Yellowstone is tevens het grootste en beroemdste park van de Verenigde Staten. Het natuurgebied ligt hoog in de robuuste Rocky Mountains en bestaat vooral uit bergen, meren en uitgestrekte bossen. Het overgrote deel van het bijna 9000 vierkante kilometer grote gebied ligt in de staat Wyoming, maar sommige delen van het park vallen binnen de staatsgrenzen van Montana en Idaho. De belangrijkste attracties van Yellowstone zijn de rijke flora en fauna, de duizenden stoomgaten en warme bronnen en natuurlijk de spectaculaire geisers. Bij Specimen Ridge bevindt zich bovendien het grootste woud van versteende boomstammen dat je in de Verenigde Staten kunt aantreffen.

Het zal dan ook weinig verbazing wekken dat Yellowstone jaarlijks door ongeveer drie miljoen mensen wordt bezocht. Toch zijn er ook plekjes, dieren en taferelen die de vluchtige passant zelden of nooit te zien zal krijgen. Denk bijvoorbeeld aan schuchtere wolvengezinnen, een otterfamilie die schalks door de metershoge sneeuw huppelt of stuivende kuddes gaffelantilopen, de snelste marathonlopers ter wereld. ‘Yellowstone’ is thematisch opgedeeld in drie seizoenen, te weten de winter, de zomer en de herfst. Zeker het doorkomen van de winter is geen sinecure in Yellowstone, want het park verandert in de lange winter in een enorme diepvries waar onbarmhartige elementen de scepter zwaaien. Op de koudste plekjes kan het kwik soms zelfs tot beneden de -40 graden Celsius zakken. Spekkopers zijn vooral de wolven, aangezien de prooidieren waarop de opportunistische en intelligente roofdieren het gemunt hebben in de winter door uitputting en kou vaak ernstig verzwakken. In de tweede aflevering zien we hoe, onder de zalvende hitte van de eerste zonnestralen, het barre ijslandschap uit deel een langzaam maar zeker plaatsmaakt voor grazige weiden en groene bossen. Een welkome omslag voor grote grazers als bizons en wapitiherten. Maar ook de zomer is niet zonder gevaren. De verdorring die gaandeweg de zomerperiode optreedt, maakt het gebied erg kwetsbaar voor bosbranden. In eerste instantie lijken de branden een destructief karakter te hebben, maar op de lange termijn en binnen het grotere geheel der dingen zijn ze tevens nuttig, ja zelfs van groot ecologisch belang. Ze geven de uitgestrekte naaldbossen van Yellowstone namelijk de kans om te regenereren. In de laatste aflevering komt de herfst aan bod, het spectaculairste en uitbundigste seizoen in Yellowstone National Park.

Toen ‘Yellowstone’ voor het eerst werd uitgezonden op de BBC – de moeder aller zenders als het aankomt op natuurdocumentaires – was de serie gelijk goed voor vette kijkcijfers. En op de International Wildlife Film Festival Awards van 2009 was de film ook goed voor een paar prijzen. Niet meer dan logisch als je de film objectief op zijn merites beoordeelt. Het camerawerk is bijvoorbeeld adembenemend. De dampen van de borrelende warmwaterbronnen stromen bijna letterlijk je huiskamer binnen, terwijl je het stof bijna kunt proeven dat vechtende mannetjesbizons opwerpen tijdens hun uitputtende strijd om de gunst van de vrouwtjes op de gortdroge zomerweiden. Verder bevat ‘Yellowstone’ een keur aan unieke beelden, vensters die de kijker een korte inblik geven in het intieme leven van dieren dat maar zelden door mensenogen wordt waargenomen. Om dit arsenaal aan betoverende beelden te kunnen verzamelen, maakte de cameraploeg onder meer gebruik van HD-cameras en toestellen die meerdere opnames per seconde kunnen verwerken, vooral om zo de actieshots te vertragen. Veel beelden zijn bovendien vanuit de lucht gemaakt, wat regelmatig overweldigende panorama’s oplevert. Het visuele geheel wordt ondersteund door een gedegen en meeslepend verhaal. Kortom, het bekijken van ‘Yellowstone’ is zeker een belevenis als je van natuurdocumentaires houdt. Een reeks die zelfs de meest verwende kijkers nog aan het beeldscherm gekluisterd zal houden.

Frank Heinen

‘Yellowstone’ verschijnt maandag 4 oktober 2010 op DVD en blu-ray.