Yes Day (2021)

Recensie Yes Day CinemagazineRegie: Miguel Arteta | 96 minuten | komedie, familie | Acteurs: Jennifer Garner, Edgar Ramírez, Jenna Ortega, Julian Lerner, Everly Carganilla, Tracie Thoms, Fortune Feimster, Nat Faxon, Arturo Castro, Hayden Szeto, Megan Stott, Alana Baer, Yimmy Yim, Graham Phillips, Wolf Fleetwood-Ross, Adam Faison

Allison en Carlos Torres zeiden altijd ja tegen van alles. Of het nou ging om spannende avonturen, verre reizen of trouwen, het maakte ze niet uit. En nu ze kinderen hebben? Nu zeggen ze alleen nog maar ‘nee’, vooral tegen die kids van ze. Dat gaat een tijdje goed, tot dochter Katie de puberleeftijd bereikt en in opstand komt. Ze daagt haar ouders uit tot het houden van een Yes Day: een dag waarop ouders alleen maar ja mogen zeggen op (bijna) alles.

Deze flauwe premisse vormt de inhoud van de even flauwe familiekomedie ‘Yes Day’. We volgen de familie Torres tijdens de uitdagingen die hun kinderen voor hen hebben verzonnen. Zo moet de familie een mega-ijsbowl naar binnen werken en daarna een ritje maken door de wasstraat met de raampjes naar beneden. Dit alles gaat een tijdje goed, totdat het niet meer goed gaat en de brandweer en de politie eraan te pas moeten komen.

Omdat ‘Yes Day’ een film is voor de hele familie, is ook de humor voor alle leeftijden. Er zijn wat geslaagde grappen voor de ouders, maar het merendeel van de grappen is van de meer kinderlijke (fysieke) soort. Zoals gebruikelijk in dit genre vind je behalve de grappen ook het nodige sentiment, vooral wanneer de verhouding tussen Katie en haar moeder onder druk komt te staan. Hoewel die sentimentele stukken niet de originaliteitsprijs verdienen storen ze ook niet echt.

De onevenwichtige kwaliteit in het acteren stoort wel. Jennifer Garner is betrouwbaar als altijd, al wordt ze hier bijna weggespeeld door de jonge Jenna Ortega (die ook al zo goed was in ‘You’). Edgar Ramirez is dan weer heel kleurloos als Carlos Torres. Heel irritant is Julian Lerner als Nando Torres, een jochie dat een nerd moet voorstellen maar hier meer het prototype van de veel te luidruchtige Amerikaanse prepuber is (het soort dat alles awesome vindt). Dat kunnen soms leuke rollen zijn, maar Lerner wekt alleen ergernis.

Wat de makers van ‘Yes Day’ wel goed doen, is dat ze nooit de rem op de toch al idiote gebeurtenissen zetten. Door steeds volle bak door te stomen toont de film dat het enkel en alleen vermaak wil bieden. Dat maakt het nog geen goede film, maar voor pretentieloos amusement voldoet ‘Yes Day’ nog net.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

VOD-release: 12 maart 2021 (Netflix)