Hope (2016)

Regie: Erik de Bruyn | 90 minuten | drama | Acteurs: Monic Hendrickx, Eugène Bervoets, Marcel Musters, Joost Prinsen

Het is al weer vier jaar geleden dat Hannah Binnekamp (Monic Hendrickx) besluit om naar Amerika te gaan, om daar een andere wind te laten waaien in het bankwezen. Het leven in Manhattan is mooi, Hannah haalt elke dag een krantje bij krantenverkoper Spider om vervolgens op hoge hakken en in een mantelpak naar Wall Street te gaan. Hannah onderhoudt contact met haar Nederlandse studiegenoot Sam (Marcel Musters) en geregeld spreken ze af om even bij te praten over het hectische leven in New York.

Als Hannah na een interview met een krant wordt ontslagen vanwege laster, wil ze een nieuwe start. Om met een schone lei te beginnen besluit ze impulsief om haar naam te veranderen in Hannah Hope. Dat haar nieuwe achternaam tevens de naam van een concurrerende bank is, is geen toeval. Om haar kennis bij te spijkeren bezoekt ze een seminar van Ben Elzen (Eugene Bervoets), een charismatische Belgische bankier van de concurrent. Aansluitend is er een borrel en zowel Sam als Ben converseren met Hannah die op haar beurt openlijk flirt met de oudere Ben. Door haar nieuwe boek aan hem voor te leggen hoopt ze op een ingang voor een tweede ontmoeting. De getrouwde econoom is niet onberoerd gelaten en hapt een paar dagen later toe.

‘Hope’ is een meeslepende biografische Telefilm van de hand van regisseur Erik de Bruyn (‘Wilde mossels’). Het is lichtjes geschoeid op de waar gebeurde affaire tussen powervrouw Heleen Mees en CitiGroup econoom Willem Buiter. Er zijn echter een paar kanttekeningen aan deze Telefilm; door het kiezen van Nederlanders die zich voordoen als Amerikanen lever je in op geloofwaardigheid. De uitspraak rammelt hier en daar.  Ook vervalt het script geregeld in afgezaagde Amerikaanse oneliners (“That’s the spirit!”) die Monic Hendrickx met een wankelend “over the top” Amerikaans accent probeert over te brengen.

Een absoluut pluspunt van ‘Hope’ is dat er niet te veel met vakjargon wordt geschermd, zoals bijvoorbeeld bij ‘The Big Short’. Als leek snap je bij die film niet waar het verhaal nou precies om draait omdat er teveel specifiek technische bewoordingen worden gebruikt. In ‘Hope’ wordt er met begrijpelijke bankterminologie gesproken en dat maakt het verhaal goed volgbaar en geen moment saai.

Lisette van der Meij

‘Hope’ wordt zondag 24 april 2016 om 20.25 uur uitgezonden op NPO 3.