2067 (2020)

Recensie 2067 CinemagazineRegie: Seth Larney | 114 minuten | science fiction | Acteurs: Aaron Glenane, Kodi Smit-McPhee, Ryan Kwanten, Finn Little, Deborah Mailman, Sana’a Shaik, Matt Testro, Damian Walshe-Howling, Leeanna Walsman, Aidan Gillett, Craig McArdle, Andy McPhee

De klimaatverandering is een populair onderwerp van gesprek. Regisseur Seth Larney leek het wel een tof idee om de discussies om te zetten naar een film. Een science fiction film welteverstaan. De Australische cineast presenteert met ‘2067’ een film over klimaatveranderingen, tijdreizen en toekomstvisies. Toen kwam er een andere crisis aan in de vorm van Covid-19 en verdween zijn film in de anonimiteit.

In ‘2067’ gaat het niet al te best met onze aardkloot. Door de klimaatverandering is de aarde verwoest en is de mensheid op zuurstoftanks aangewezen om te overleven. Dat moet anders! Een aantal knappe koppen ontwikkelt een tijdmachine. Met dit apparaat moet contact gelegd worden met de mensen in de toekomst om zodoende tot een oplossing te komen. Hoe kan de aarde gered worden en een hoop leed bespaard worden?

Het is duidelijk dat Larney niet over en riant budget beschikte, want de special effects zijn spaarzaam. De trucage is niet bijster sterk en ook de cast bestaat niet uit de top van het acteergilde. De acteurs zijn houterig en slagen er niet in om hun vlakke personage van enige vorm van charme te voorzien. Je kijkt naar een kleurloze bende en de overbodige, uitleggerige dialogen maken de situatie er niet beter op.

‘2067’ is een gezichtsloze film die je al in tig varianten hebt gezien. De apocalyptische wereldvisie, klimaatproblemen en het tijdreizen komen nooit echt goed samen. Alsof Larney teveel hooi op zijn vork heeft genomen. Met meer structuur, betere acteurs en sterkere special effects had deze film meer impact gehad. De vertelstructuur is slordig en puilt uit van de plotgaten.

Nu blijf je achter met een haastig uitgewerkte productie zonder eigen smoel. Leuk om eens te bekijken als je echt geen genoeg krijgt van tijdreisfilms en een zwak hebt voor elke scifi-film die wordt uitgebracht.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

DVD- en blu-ray-release: 16 april 2021