5 Days (2005)

Regie: Yoav Shamir | 94 minuten | documentaire

In de zomer van 2005 speelde zich een proces af dat door velen als historisch wordt gezien. De Israëlische regering had besloten om de Joodse nederzettingen op de Gazastrook te ontmantelen en in augustus was het zover. Hoewel er een krachtig verzet werd verwacht, verliep de operatie vlekkeloos. Geen bloed, maar wel veel zweet en tranen.

In de bijzonder ontroerende documentaire ‘5 Days’ van Yoav Shamir volgen we vanuit verschillende perspectieven de ontruiming van de kolonies. Belangrijkste persoon in deze film is de Israëlische generaal Dan Harel, de vaderlijke en wijze gezagsvoerder van de operatie. Daarnaast volgen we een orthodox kolonistengezin en de leider van een solidaire beweging, die als de held uit een schelmenroman steeds weer probeert te ontsnappen aan de autoriteiten.

Om deze operatie te kunnen filmen maakte regisseur Shamir gebruik van negen cameraploegen. Het voordeel van deze grote crew is dat we een zeer volledig beeld krijgen van deze historische gebeurtenis. Zelf bleef Shamir gedurende het hele proces bij de Israëlische generaal.

Niet alle ploegen waren even succesrijk. Zo waren er kolonisten die bij nader inzien niet wilden meewerken. Ook was er een ploeg gestationeerd bij de Palestijnen, van wie werd verwacht dat ze de kolonisten zouden aanvallen. Zoals bekend gedroegen de Palestijnen zich voorbeeldig, iets wat zelfs de Israëlische legertop verbaasde.

Het treffen tussen een leger dat niet wil vechten en kolonisten die evenmin willen vechten maar weigeren hun huis te verlaten, levert vele hartverscheurende beelden op. Gelukkig worden deze afgewisseld met wat komische terzijdes van de charismatische Harel. Deze film laat ook zien hoe enorm slim de Israëlische regering de ontruiming had aangepakt. Door een enorme legermacht in te zetten was verzet van de kolonisten bij voorbaat kansloos. Daarbij werd het leger niet geleid door een rouwdouwer maar door een zeer menselijke generaal. Een generaal die de eerste operaties zelfs vervroegde zodat de getroffen gezinnen nog recht hadden op een financiële vergoeding.

Al met al is ‘5 Days’ een film geworden die je eigenlijk niet mag missen. Een droevige maar hoopvolle documentaire die bewijst dat tranen soms meer indruk maken dan kogels.

Henny Wouters