Ace Ventura: Pet Detective Jr. (2009)

Regie: David M. Evans | 93 minuten | actie, komedie, avontuur | Acteurs: Josh Flitter, Emma Lockheart, Austin Rogers, Ann Cusack, Cullen Douglas, Ralph Waite, Connor Boyle, Brian Patrick Clarke, Jim R. Coleman.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ‘Ace Ventura: Pet Detective Jr.’ is een flauwe film. Flauw van het allerergste soort dat er is. Het is een typisch gevalletje van het op een slechte manier uitmelken van een hitfilm.  In dit derde deel van de ‘Ace Ventura’ reeks staat niet Ace Ventura centraal zoals het publiek hem kent (in de vorm van Jim Carrey), maar zijn zoon: Ace jr. (Josh Flitter). Ace jr. groeit op bij z’n moeder Melissa (Ann Cusack in plaats van Courteney Cox, die Melissa in de vorige twee films speelde) en heeft z’n vader nooit gekend. Van jongs af aan heeft hij een voorliefde voor dieren. Zijn moeder wil niet dat hij dezelfde kant op gaat als zijn vader, omdat ze bang is dat ze haar zoon ook zal kwijtraken in de zoektocht naar vermiste dieren, evenals Juniors vader. Maar de dierenliefde zit hem in het bloed en wanneer er een aantal ‘beroemde’ dieren zijn vermist in zijn dorp, gaat hij op zoek. Wanneer zijn moeder hoofdverdachte wordt in de zaak van een ontvoerde panda zal hij er uiteraard alles aan doen om haar onschuld te bewijzen. Samen met zijn vrienden A-plus (Austin Rogers) en Laura (Emma Lockheart) zetten ze de speurtocht in naar de ontvoerde panda.

De manier waarop Jim Carrey gestalte gaf aan zijn personage Ace Ventura past bij hem. De gekke bekken en de flauwe humor weet hij zo te brengen dat je er om kan lachen en daarmee is de rol van Ace op zijn lijf geschreven. De juniorvariant van Ace Ventura werkt vanaf de eerste minuut op je zenuwen. Hij is eenvoudig gezegd een zeer slechte imitatie van Jim Carrey, maar dan een paar jaar jonger. Het komt heel gemaakt over als een twaalfjarig kind dezelfde grappen maakt als Jim Carrey. Deze humor past dan ook totaal niet bij een kind van die leeftijd, wat het geheel ontzettend nep maakt en zelfs irritatie opwekt.

Nu kun je zeggen dat je door de doorgaans flauwe humor heen moet kijken omdat dit een kinderfilm is. De tot vier à vijf maal toe gemaakte scheetgrappen zullen dan ook door kinderen met luid gelach in ontvangst genomen worden. Maar je vraagt je af of jonge kinderen de overige grappen in de film überhaupt wel begrijpen? Je krijgt hierdoor het gevoel dat de makers van de film de doelgroep niet van tevoren duidelijk bepaald hebben zodat het voor zowel volwassenen als kinderen geen leuke film is geworden. De enige rol in deze film die nog enigszins de mondhoeken doet opkrullen is opa Ventura (Ralph Waite) die rondloopt met een dode hond aan zijn lijn waarvan hij van mening is dat hij ‘gewoon slaapt’. ‘Ace Ventura: Pet Detective Jr.’ is een tenenkrommende film die de fans van voorgaande films geen plezier zal doen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 1