A Sister’s Secret – A Sister’s Revenge (2009)

Regie: Anthony Lefresne | 98 minuten | thriller | Acteurs: Alexandra Paul, Cynthia Preston, Philip Craig, Sean Tucker, Deborah Grover, Cinthia Burke, Ron Gabriel, Claudia Jurt, Peter Michael Dillon, Kathy Logan, Daniel Simpson, Paul Whitney, Richard Nash

Wie bij het horen van de titel denkt dat ‘A Sister’s Secret’ klinkt als een derderangs televisiefilm die op een druilerige woensdagavond tegenover Champions League voetbal wordt geprogrammeerd, omdat er dan toch bijna iemand kijkt, heeft volkomen gelijk. Dat is namelijk ook zo. En dan kun je, zelfs al fervent voetbal-hater, beter naar de wedstrijd kijken.

Een flinterdun verhaal, ongeloofwaardige en oninteressante karakters en een amateuristische regie zorgen voor een ongemakkelijke zit. Het leven van een filmrecensent gaat niet altijd over rozen: een gemiddelde kijker was na tien minuten allang afgehaakt.

‘A Sister’s Secret’ is zonder budget gemaakt, maar dat mag geen excuus zijn voor het beroerde eindproduct. In veel landen over de hele wereld die niet over een massieve filmindustrie als de Verenigde Staten beschikken, worden pareltjes gedraaid die vaak niet de aandacht krijgen die ze verdienen. In de VS zelf zijn veel bekende regisseurs (Kevin Smith, Sam Raimi, Robert Rodriguez) doorgebroken met interessante en baandoorbrekende debuutfilms waarvoor de gekste dingen werden bedacht om aan geld te komen. Dat debuterend regisseur Anthony Lefresne zich op korte termijn in dit rijtje regisseurs gaat voegen, lijkt echter onwaarschijnlijk. Een eerstejaars student aan de filmacademie zou zich doodschamen en er zijn vakantievideo’s in omloop met een betere plotontwikkeling dan deze film.

Een obligaat wraakverhaaltje zonder fatsoenlijke motivatie van de kwaadwillende hoofdpersoon Jane Parker (Cynthia Preston) sleept zich voort naar het einde, zonder onderweg te verrassen of te boeien. In de andere vrouwelijke hoofdrol is Alexandra Paul als Katherine Morrisson verbijsterend passief en haast ongeïnteresseerd wat er allemaal gebeurt in haar leven. Voor een hoofdrolspeelster een onvergeeflijke en ook onbegrijpelijke fout. Of had Paul door in wat voor misbaksel ze terecht was gekomen en heeft ze besloten haar best niet te doen? Hoe het ook zij, het komt de film ook bepaald niet ten goede. Soms heb je als kijker het gevoel dat je naar een heel lange soap-aflevering aan het kijken bent, inclusief close-up momenten met een spannend bedoeld muziekje eronder als mini-cliffhanger. Voor Cynthia Preston moet het een kleine overgang zijn geweest: zij speelde in de langlopende soap serie “General Hospital”. Alexandra Paul is in Nederland vooral bekend van “Baywatch” en “Melrose Place”.

Verder irritant: het hardop in zichzelf praten van de karakters, Preston voorop. Zo wordt elke handeling, elke motivatie door middel van uitgesproken tekst verklaard. Een belediging voor de intelligentie van de kijker is het wel, want het verhaal is zo simpel en plat, dat de monologen echt niet iets toevoegen, wat anders gemist zou worden.

Valt er dan helemaal niets positiefs over ‘A Sister’s Secret’ te zeggen? Jawel, acteur Paul Whitney heeft een sympathieke rol als manager Jim Freely. Zijn goedmoedige en besnorde verschijning is een natuurlijk rustpunt en focus in de film. Waarom is zijn rol niet verder uitgebouwd? Hij maakt er tenminste nog iets van, te midden van de rest van de cast.

‘A Sister’s Secret’ is een tv-film die tv-films een slechte naam geeft. Als cast en crew geen film die je graag op je cv zou willen zetten. Als kijker: met een grote boog omheen lopen.

Hans Geurts