Akiko (2008)

Regie: Michaël Sewandono | 10 minuten | korte film | Acteurs: Na Young Jeon, Matijs Wessels, Waldo Blauwbroek, Danny Lindhoud, Duncan    

Ken je dat gevoel dat je slaapt maar bijna wakker wordt: de omgevingsgeluiden dringen langzaam tot je door, maar krijgen in je droom een andere betekenis? De wekker wordt bijvoorbeeld een telefoon die blijft rinkelen en in je droom mopper je op je collega die het ding maar niet opneemt. Tot het besef doordringt wat het werkelijk is. Dit gevoel is wat in het korte filmpje ‘Akiko’ uitstekend wordt verbeeld, al is de hoofdpersoon, Akiko, waarschijnlijk niet in de gelukkige omstandigheid dat ze wakker wordt en zijn het niet alleen geluiden, maar ook beelden die tot haar doordringen.

Deze mooie Aziatische vrouw (Na Young Jeon) wordt zich langzaam bewust van haar omgeving. De kijker ook, dankzij het mooie camerawerk van Martijn van Broekhuizen. Akiko bekijkt de wereld waarin ze zich bevindt alsof ze het allemaal voor het eerst ziet. De kijker weet nog niet wat er aan de hand is, maar langzaam sijpelt het begrip binnen, al vallen niet alle puzzelstukjes op hun plaats.  Intrigerend en esthetisch sterk kort filmpje van Michaël Sewandono, die genomineerd werd voor een Gouden Kalf in de debuut competitie in de categorie Korte Film van het Nederlandse Filmfestival 2008. Mooi spaarzaam gebruik van muziek ook.

Monica Meijer