Alien vs Zombies: The Dark Lurking (2010)

Regie: Gregory Connors | 92 minuten | actie, horror, science fiction | Acteurs: Tonia Renee, Bret Kennedy, Ozzie Devrish, Roslyn van Doorn, Dirk Foulger, Anthony Edwards, Davyd Williams, Cassia Rosenstraus, Aash Aaron, Joel Amos Byrnes, Philippe Deseck

Het klinkt allemaal erg veelbelovend: de Europese titel van de Australische horrorfilm ‘The Dark Lurking’ is ‘Alien vs Zombies’, op de dvd-hoes staat een alienkop geheel in James Cameron-stijl, en je verwacht dan ook een film die het midden houdt tussen ‘Alien’ en ‘Resident Evil’. Maar neen, niets van dat alles. Tenzij je de duidelijk gestolen plotelementen meerekent, zoals een vrouwelijk hoofdpersonage dat haar geheugen kwijt is en niet is wie ze lijkt. Maar dat is natuurlijk niet het “geïnspireerd op” waar je mee scoort.

Het verhaal van ‘Alien vs Zombies’ heeft niet erg veel om handen. Uiteraard is dit wel vaker zo bij horrorfilms, en op zich hoeft het ook niet echt, al zou het in dit geval de film alvast wel wat boeiender hebben gemaakt. De zombies in kwestie zijn geen mensen die in aanraking zijn gekomen met een of ander virus, maar eerder een soort mutanten – ze zien er nog maar verre van menselijk uit. De “mad scientist” van de film heeft ze ook niet eigenhandig gecreëerd maar eerder doen ontstaan door een soort eeuwenoud relikwie waarin zich de ziel van Lucifer zou bevinden. De film gaat hier echter te weinig op in om het interessant te maken. Het overgrote deel van ‘Alien vs Zombies’ bestaat uit het groepje hoogst oninteressante personages dat op de mutanten schiet met machinegeweren van alle formaten. Van de alien uit de titel is trouwens maar weinig te zien. Hij lijkt helemaal niet op de alien van de hoes – eigenlijk lijkt hij nog meer op een predator dan wat anders – en vecht ook nergens tegen de zombiemutanten, dus die titel houdt ook maar weinig steek. Komt daar nog bij dat het acteerwerk nauwelijks “werk” kan genoemd worden en je je afvraagt waar ze de cast in godsnaam gehaald hebben. ‘Alien vs Zombies’ is het soort horrorfilm waarin je van harte wil dat de monsters winnen.

Het enige dat de film nog een beetje overeind houdt zijn de special effects. De weinige shots vanuit de ruimte – van de planeet en het ruimteschip dat er op afstevent – zijn erg knap gedaan, en de mutanten zien er schrikwekkend en “realistisch” genoeg uit. De alien daarentegen is wat minder overtuigend. Spijtig genoeg zijn de monsters ook nauwelijks voluit te zien. De film werkt bijna uitsluitend met close- en mediumshots, longshots zijn nauwelijks te bekennen – misschien om het claustrofobische van de basis te benadrukken. Daarnaast zorgen de overdreven stroboscoopachtige effecten ervoor dat er überhaupt weinig van de (nochtans bloedige) actie te zien is.

‘Alien vs Zombies’ is het type film dat wel wil maar niet kan. Je ziet waar de makers naartoe wilden, maar ze zijn er bij lange na niet in geslaagd. Het lijkt wel een slechte parodie, hoewel dat duidelijk niet de bedoeling was. De meeste elementen voor een spannende science fiction horrorthriller zijn aanwezig, maar op zowat alle vlakken ging er wel wat mis. In plaats van het al lage budget te spenderen aan special effects waar je de helft niet van ziet vanwege de onfortuinlijke editing, had men beter wat meer tijd en geld gestoken in de casting en het uitwerken van het op zich niet geheel oninteressante script. Het is ook te merken dat de filmmakers soms iets artistieks voor ogen hadden – zoals dat de gewoonte was in oudere science fiction en horrorfilms – met onder andere het eerdergenoemde gebruik van close-ups. Maar de cast, de regie en het zwakke script doen zowat alle andere aspecten van de film teniet. Noch de (ietwat te) flitsende actie, noch de monsters, noch de een of twee personages waarmee je min of meer zou kunnen meeleven, zijn genoeg om de film boeiend te maken. Ook al duurt ‘Alien vs Zombies’ maar een goeie 90 minuten, het zijn er 90 teveel.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 1