Another Night on Earth – Otra noche en la tierra (2012)

Regie: David Muñoz | 29 minuten | documentaire, korte film

In 2011, vlak nadat Hosni Mubarak was afgezet, filmde de Spaanse documentairemaker David Muñoz in Caïro het interieur van verschillende taxi’s, resulterend in de documentaire ‘Another Night on Earth’ (‘Otra noche en la tierra’). Badend in het goudgele licht van nachtelijk Caïro en omringd door de geluiden van de straat, waan je je midden in de drukke Egyptische hoofdstad.

Muñoz plaatste in twaalf verschillende taxi’s een kleine camera voorin de auto, waardoor in het frame precies de chauffeur en de passagiers te zien zijn. We kennen dit beeld natuurlijk uit de Nederlandse televisiereeks ‘Taxi’, waarin de ‘gewone man’ nietsvermoedend werd ondervraagd door chauffeur Joris Linssen, wat leidde tot openhartige gesprekken in de kleine intieme ruimte die een taxi biedt. De verwijzing in deze film is echter naar ‘Night on Earth’, de film van Jim Jarmusch uit 1991, waarin vijf verhaallijnen in vijf verschillende taxi’s in de Verenigde Staten en Europa een hilarische mozaïekfilm vormen.

‘Another Night on Earth’ is een stuk ingetogener, en toont slechts één stad, belichaamd door taxichauffeurs van middelbare leeftijd, jonge vrouwen, kinderen en studenten, allen in de ban van de grote sociale veranderingen waarin hun levens beland zijn, maar ook en vooral bezig met hun persoonlijke problemen, idealen, dromen en wensen. En precies dat laatste wordt vrijwel nooit gehoord. In de hele berichtgeving over de ‘revolutie’ in Egypte bereiken ons nauwelijks de persoonlijke verhalen, de getuigenissen van de ‘gewone’ mannen en vrouwen wier levens het meest beïnvloed worden door de politieke gebeurtenissen en besluiten.

En zo horen we jonge vrouwen, compleet bedekt in zwarte gewaden, achterin de taxi vurig praten over de revolutie alsof ze hun leven lang niets anders hebben gedaan. Oudere mannen geven te kennen dat ze het allemaal nog maar moeten zien, hen zijn al teveel valse beloften en leugens verteld. Anderen maken zich woedend over de gestegen prijzen van levensmiddelen en het feit dat ze uren in de rij moeten staan om een brood te kunnen kopen. De enige vrouwelijke taxichauffeur hoort gelaten aan hoe haar passagier schande spreekt van haar beroep. Wanneer moet ze dan koken? Weet ze wel hoe ze gevulde aubergines moet klaarmaken? Bovendien is ze een gevaar op de weg omdat vrouwen nu eenmaal slechte bestuurders zijn! De vrouw verzekert de man er droogjes van dat ze werkelijk heerlijk kookt en dat hij uit kan stappen als het hem niet bevalt. Even later steekt ze een welverdiend sigaretje op in een moment van schaarse rust.

Even later zien we een vrouw met vier kinderen een taxi betreden, klagend over de zware last van het gezin en de druk van vier lastpakken van kinderen. Ondertussen zien we achterin de drie jonge tieners ondeugend lachen en dollen met elkaar. En terwijl de chauffeur en de moeder honderduit hun beklag doen, kunnen ze een grote glimlach niet onderdrukken wanneer de kinderen uitbarsten in uitbundig gezang van een idioot lied.

Deze persoonlijke scènes laten een ander beeld van Egypte tijdens de revolutie zien, humoristisch en verrassend, en vooral door en door menselijk. Deze inwoners van Caïro hebben uiteindelijk ook maar eenvoudige wensen: hun waardigheid als volk terug en een beetje stabiliteit en rust om zichzelf en hun gezin te kunnen bedruipen. De politici en machthebbers zouden er verstandig aan doen deze documentaire te gaan kijken.

Ruby Sanders

‘Another Night on Earth’ is één van de vijf Europese korte films in het compilatieprogramma in het kader van de Europese Dag van de Korte Film op zaterdag 21 december 2013.