Assepoester en de geheime prins – Cinderella and the Secret Prince (2018)

Recensie Assepoester en de geheime prins CinemagazineRegie: Lynne Southerland | 90 minuten | animatie, avontuur | Originele stemmencast: Cassandra Lee Morris, Chris Niosi, R. Martin Klein, Tony Azzolino, Kirsten Day, Wendee Lee, Stephen Mendel, Terrence Stone, Stephanie Sanditz

Wie kent de Disney-klassieker ‘Assepoester’ uit 1950 niet? Het glazen muiltje, de droomprins, de muizen en de goede Fee? Het zijn monumentale elementen uit de rijke geschiedenis van Disney-animatiefilms. Toch blijkt er nog een heel ander verhaal aan Assepoester te hangen; eentje die het verhaal van het origineel in heel ander daglicht plaatst.

‘Assepoester en de geheime prins’ vertelt het verhaal van een jonge Assepoester en haar drie muizenvrienden. Ook in haar jeugd is er een bal waarbij de knappe (maar in dit geval gemene) prins op zoek is naar een nieuwe liefde. Het blijkt echter een list te zijn om de echte prins, die al jaren door het leven gaat als betoverde muis, en Assepoester gevangen te kunnen nemen. Dit kan natuurlijk niet en dus volgt er een avontuur om alles weer recht te trekken.

Zoals gezegd vindt dit verhaal plaats voor het verhaal van de klassieker. En daar lijkt te weinig over nagedacht. Het is wellicht flauw maar de ‘Assepoester’ werpt nou eenmaal een grote schaduw op. Als Assepoester, zoals in ‘Assepoester en de geheime prins‘, al slechte ervaringen heeft met koninklijke feestjes waarom gaat ze in de klassieker dan zo redelijk onbezwaard toch weer naar zo’n bal? Als ze al een vriendin heeft gemaakt in haar jeugd die ook kan toveren, waarom dan de goede Fee? En tenslotte, als een van de muizen een prins is, waarom weet je dat dan niet als ze later groot is? Het voelt een beetje of E.T. eigenlijk al een paar keer eerder op aarde is geweest met steeds dezelfde uitkomst en dat je daar pas achter komt door een nogal slappe prequel.

Maar als dit nou geen factor van beoordeling zou zijn, blijft er dan een leuke of goede film over die prima op zichzelf kan staan? Helaas niet. Het verhaal is te warrig, de plot te ongemotiveerd en de animaties te slecht. Om bij het eerste negatieve punt te starten: het verhaal hangt van toevalligheden aan elkaar en is te dun om echt heel boeiend te zijn. De keuzes die het verhaal verder helpen zijn willekeurig en soms niet logisch. De animatiestijl tenslotte doet goedkoop aan. Er zit een scène in waarbij paarden aan het rennen zijn en dat ziet er echt te amateuristisch uit. Het paard zweeft meer dan dat het zich vooruitduwt op de grond; en dat zweven lijkt niet de bedoeling.

Het zal rechten-technisch misschien niet verbieden zijn maar het Assepoester-universum verdient een betere film dan dit. Nu lijken de makers vooral te willen scoren op de naam en leveren daarbij een wat luie film af, die ook nog eens respectloos is naar het origineel.

Ton te Slaa

Waardering: 2

DVD-release: 10 december 2019