Ballistica (2010)

Regie: Gary Jones | 87 minuten | actie | Acteurs: Robert Davi, Martin Kove, Andrew Divoff, Paul Logan, Lauren Mary Kim, Simon Rhee, James Lew, Thomas Downey, Mara Marini, C.B. Spencer, Mark Phelan, Vera Vanguard, Hazuki Kato, Katie Ryan, Anna Maria Panici

Zou je filmmaatschappijen mogen aanklagen als ze in hun reclame aperte leugens verkondigen? ‘Ballistica’ wordt aangekondigd als “een keiharde actiefilm in de stijl van ‘Die Hard’ en ‘Commando'”, maar mist elke vorm van visie en vakmanschap om zelfs de minste vergelijking met die voorgangers te doorstaan. Het is te hopen dat geen enkele consument in deze reclametruc trapt, want ‘Ballistica’ is typisch zo’n film die gewoon nooit gemaakt had moeten worden. Zo absurd amateuristisch en oninteressant is hij, zelfs voor een film die rechtstreeks op dvd en blu-ray wordt uitgebracht.

Het simpele verhaaltje in het kort. Paul Logan speelt Damian, een CIA-agent die zich bekwaamd heeft in een ‘unieke’ vechtstijl die ballistiek combineert met vuurwapens. Klinkt heel stoer, maar betekent gewoon een ontzettend suffe rip-off van de gun-kata’s uit ‘Equilibrium’ (2002). In dit geval is het zo dat mensen complete magazijnen kunnen leegschieten op Damian zonder hem te raken, doordat hij traag bijdraait zo nu en dan. Doordat Damian heel makkelijk een enorme body count genereert zonder zelf een schrammetje op te lopen, is hij het ultieme wapen van de CIA tegen internationaal terrorisme. Klinkt logisch, toch?

Maar goed, dat hoort bij het genre, dus dat domme gegeven kan de film nog wel vergeven worden. Alleen is de verdere uitwerking nog vele malen achterlijker. Damian komt tijdens een missie een kernfysica tegen (type lekker wijf met bril – want ze moet immers heel intelligent zijn) die al een half jaar vermist wordt. Niemand die daar vragen bij stelt, integendeel: ze moet meteen ingezet worden voor een nieuwe missie van Damian. En hij zal haar even doodleuk in een middagje wat vechtkunsten bijbrengen zodat ze niet meteen om zeep gebracht wordt (dat wordt letterlijk gezegd). Met andere woorden, de kijker wordt onaangenaam verrast met een volstrekt overbodige en amateuristische montage die ook nog eens veel te lang duurt. Terwijl de echte actie maar uitblijft.

En als er dan een klein beetje actie lijkt te komen, blijkt Damian wel goed met pistooltjes, maar aanzienlijk minder met zijn vuisten. Eigenlijk komt het erop neer dat hij al vrij vroeg in de film gezichtsverlies lijdt, doordat hij gevangen genomen wordt. Voor de gelegenheid komt een Chinees dametje opdraven dat heel interessant de terrorist met het korte rokje loopt uit te hangen. Ze krijgt weinig te doen, behalve de meest debiele actie in de geschiedenis van de actiefilm: ze laat Damian achter met tijdbom in een ruimte waarvan ze de deur niet afsluit. Dus Damian trekt heel simpel de deur open en gooit de bom achter haar aan. Logisch, toch?

Goed, dan komt er nog wat drama aan te pas, door halverwege de film Damian nog even gauw een trieste achtergrond te geven. Zijn vrouw en zoontje zijn om het leven gebracht door de terrorist waar hij jacht op maakt. Een verhaaltje dat bruut verstoord wordt door onze kernfysica die na haar introductie ineens geen bril meer nodig blijkt te hebben en het liefst schaarsgekleed rondhuppelt. Damian is ook maar een man, dus hij duikt maar meteen met haar het bed in, waar hij een seconde eerder nog stond te rouwen om zijn overleden vrouw. Nog steeds volstrekt logisch, toch?

Enfin… je kunt het lang over deze film hebben, maar dat maakt hem niet beter. De casting is slecht, de acteerprestaties non-existent, decors zien er niet uit, camerawerk is volstrekt amateuristisch, het script te achterlijk voor woorden, enzovoorts, enzovoorts. Maar het allerergste is nog wel dat er nauwelijks actie in de film zit. Het enige dat de film nog een bestaansrecht had kunnen geven, wordt gewoon achterwege gelaten! Het zou verboden moeten worden! Toch?

Wouter de Boer