Barbie in een zeemeermin avontuur – Barbie in a Mermaid Tale (2010)

Regie: Adam L. Wood | 75 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Kelly Sheridan, Kathleen Barr, Nakia Burrise, Gary Chalk, Maryke Hendrikse, Ciara Janson, Peter Mel, Emma Pierson, Tabitha St. Germain

Het icoon Barbie gaat al heel wat decennia mee, en inmiddels mag je wel stellen dat de daarop geïnspireerde Barbiefilms ook hun bestaansrecht wel verworven hebben. Tussen de eerste, ‘Barbie in the Nutcracker’, en de in 2010 direct op DVD gebrachte ‘Barbie in een zeemeermin avontuur’ zit maar liefst negen jaar, dus je mag er van uit gaan dat de meisjes die de eerste film met open mond aanschouwd hebben, inmiddels geen gat meer in de lucht springen bij de release van een nieuw avontuur van de populaire pop. In die negen jaren zijn de animaties steeds verbeterd, maar het concept blijft nog altijd hetzelfde: Mattel speelt een beetje leentjebuur bij bestaande vertellingen en besprenkelt het met een beetje magische Barbiestof. Zo heeft dit nieuwe verhaal – hoe kan het ook anders – wel wat raakvlakken met ‘De kleine zeemeermin’, maar meer eigenlijk met Disney’s vervolg op de tekenfilmklassieker, ‘De kleine zeemeermin 2: Terug naar de zee’.

Merliah is een sportieve tiener die bij haar grootvader in het zonnige Malibu woont. Haar ouders leven al niet meer sinds haar geboorte, maar het meisje is gelukkig in opa’s strandhuis. Daarnaast heeft ze twee lieve vriendinnen, de cynische Fallon en de dromerige Hadley, en is een ster in surfen. Tijdens een belangrijke surfwedstrijd wordt een deel van Merliahs haar ineens roze. Wanneer ze onder water raakt en een pratende dolfijn tegen komt die haar ook nog vertelt dat ze gewoon kan ademen onder water, begint Merliah ernstig aan haar verstandelijke vermogens te twijfelen. Ook als opa haar bevestigt dat ze de dochter is van een zeemeermin, gelooft ze hem niet. Maar dolfijn Zuma en haar vriendinnen weten haar toch te overtuigen. Merliah blijkt de enige te zijn die Oceana kan redden; het koninkrijk van het meervolk. Al jaren wordt het rijk geregeerd door de boosaardige tante van Merliah, die haar moeder ook nog eens gevangen houdt. Zou het Merliah lukken om…?

Ach, je kunt zowel de vraag als het antwoord vast zelf geven. Zoals gezegd is de animatie weer een stuk verbeterd: uiteraard niet te vergelijken met de hoogwaardige producties die de grote animatiestudio’s leveren, maar het beeld is haarscherp, de film bestaat uit prachtige kleuren en zowel de personages als de achtergronden zijn redelijk mooi uitgewerkt. Naar onvoorspelbare elementen hoef je niet te zoeken in het verhaal, maar voor de doelgroep is dit prima tijdverdrijf. Zolang ze op dit niveau blijven, mag die Barbiereeks nog wel wat jaartjes doorgaan.

Monica Meijer