Barbie presenteert Duimelijntje – Barbie: Thumbelina (2009)

Regie: Conrad Helten | 75 minuten | animatie, familie, fantasie | Originele stemmencast: Kelly Sheridan, Anna Cummer, Kelly Metzger, Tabitha St Germain, Cathy Weseluck, Kathleen Barr, Peter New, Brian Drummond, Louis Chirillo, Gary Chalk, Mackenzie Grey, France Perras, Ashleigh Ball, Natasha Calis, Sean Thomson, Allison Cohen | Nederlandse stemmencast: Laura Vlasblom, Lottie Hellingman, Nicoline van Doorn, Eva Burmeister, Donna Vrijhof, Anneke Beukman, Thijs van Aken, Sander de Heer, Ingeborg Wieten, Ewout Eggink, Frans Limburg, Tara Hetharia, Isabel Loef, Holanda Lazic

Er is nog geen eind in zicht voor de immer groeiende reeks aan Barbie-animatiefilms. Sinds 2001 – toen de eerste Barbiefilm het licht zag (‘Barbie-De Notenkraker’) verschijnt er elke paar maanden er een nieuwe productie, bestemd voor het publiek dat graag met de poppen speelt: meisjes van een jaar of vijf tot een jaar of tien. In elke film wordt een bestaand verhaal of sprookje in een nieuw jasje gestoken. Dit keer is het de beurt aan H.C. Andersens Deense sprookje Duimelijntje, maar in de vorm waarin Mattel het gegoten heeft is er weinig van het origineel meer over. De enige overeenkomst is dat Duimelijntje ook in een bloem wordt geboren, maar daar houden de vergelijkingen wel mee op. Zoals altijd zitten er een paar flinke, maar niet vervelende, morele lessen in die de makers hopen de jeugdige kijkers mee te geven. In ‘Barbie presenteert Duimelijntje’ zijn het er zelfs meer: de zorg voor het milieu, met name planten en bloemen, maar ook het belang van echte vriendschap en een goede relatie tussen ouders en kind wordt benadrukt. Daarnaast is het thema dat zelfs het kleinste wezentje een groot verschil uit kan maken.

Dat kleine slaat in deze film uiteraard op de dappere Duimelijntje, die er samen met haar vriendinnen Chrysella en Janessa achter komt dat het veld waar zij wonen, en waar binnenkort een nieuwe lichting Twillerbees geboren zal worden, afgegraven zal worden, omdat er een fabriek geplaatst wordt. Deze fabriek wordt gebouwd in opdracht van twee mensen, Evan en Vanessa, wiens verwende dochtertje Makena alles krijgt wat haar hartje begeert. Makena heeft haar zinnen gezet op een bloemenperkje en binnen een mum van tijd kan ze haar al even verwende vriendin Violet jaloers maken met het nieuwe item op haar kamer. Wat Makena niet weet is dat Duimelijntje en haar twee vriendinnen met het bloemenperkje meeverhuisd zijn. Duimelijntje besluit Makena bij haar plannen te betrekken om de bouw van de fabriek te stoppen en Janessa en Chrysella keren terug om de graafmachines en de werklui tegen te houden. Het mag geen verrassing zijn dat de materialistische Makena eerst terughoudend is, maar al gauw weet Duimelijntje haar te overtuigen van de waarde van echte vrienden en zet het kleine meisje alles op alles om haar ouders over te halen geen fabriek te bouwen en zo de woonplek van de Twillerbees te kunnen redden.

In alle opzichten brengt ‘Barbie presenteert Duimelijntje’ niets nieuws onder de zon. Liefhebbers van de eerdere Barbiefilms, zeker die in de Fairytopia-reeks, kunnen dan ook zonder risico deze nieuwe film aanschaffen. De animaties zijn weer kleurrijk en vrolijk en hoewel ze de huidige standaard in animatiefilms niet halen, zal er geen meisje zijn die daarom geeft. De situaties zijn hier en daar best herkenbaar: de ruzietjes tussen de vriendinnen, de schreeuw om aandacht van Makena naar haar altijd met mobiele telefoon aan het oor klevende ouders (die overigens niet zo cliché afgeschilderd worden als je zou verwachten – ze hebben naast de ziekelijke drang hun dochter alles te geven wat ze wenst – echt wel aandacht voor haar, al is het net iets te weinig) en ook in de raamvertelling het kleine meisje dat uitgelachen wordt in de groep schoolkinderen… ‘Barbie presenteert Duimelijntje’ is een leuke film waar je kleine Barbiefans lekker mee kunt verwennen!

Monica Meijer