Bigfoot Junior – The Son of Bigfoot (2017)

Recensie Bigfoot Junior CinemagazineRegie: Jeremy Degruson, Ben Stassen | 92 minuten | animatie, komedie | Nederlandse stemmencast: Buddy Vedder, Nicolette Kluijver, Dennis Weening, Kim-Lian van der Meij, Dio | Originele stemmencast: Pappy Faulkner, Christopher L. Parson, Marieve Herington, Joe Ochman, Sandy Fox, Joe Thomas, Michael Sorich, Yuri Lowenthal, Kyle Hebert, David Epstein, Jeff Doucette, Joey Camen,

‘Bigfoot Junior’, of zoals de film internationaal is uitgebracht ‘The Son of Bigfoot’, gaat over de tienerjongen Adam. Adam woont alleen met zijn moeder – zijn vader is jaren geleden verongelukt, zo is hem verteld. Erg populair is Adam niet, hij wordt op school gepest door een drietal bully’s (een ‘hoofd’-pestkop en twee sidekicks, wat anders?!). Zij grijpen elke gelegenheid aan om hem het leven zuur te maken. Vooral door zijn wilde haardos is hij een makkelijk doelwit. Als Adam op een dag thuiskomt met allemaal stukken kauwgom in zijn haar, knipt zijn moeder het kort. Tot Adams grote schrik is het de volgende dag allemaal weer aangegroeid. Niet veel later komt hij er achter – door een actie van zijn treiteraars notabene – dat zijn vader nog altijd leeft: in een goed verstopt koekblik vindt hij brieven die zijn vader onlangs nog aan zijn moeder heeft geschreven. Wanneer hij zijn moeder daarmee confronteert, krijgen ze ruzie, omdat Adam nu eenmaal een puber is en niet voor rede vatbaar… Die nacht besluit hij weg te lopen: hij gaat op zoek naar zijn vader!

Wat Adam (nog) niet weet, is dat zijn vader niemand minder dan Bigfoot is, een legendarische en volgens sommigen mythische figuur die bijna nog nooit in het echt is gezien. Wanneer door toedoen van Adam Bigfoot op de dashcam van een vrachtwagenchauffeur geregistreerd wordt, verspreidt het nieuws dat Bigfoot bestaat zich echter al snel en gaan bij HairCo, een bedrijf dat al jaren op zoek is naar het DNA van Bigfoot, alle alarmbellen af. HairCo was er destijds ook verantwoordelijk voor dat Adams vader verdween. Uit bescherming van zijn gezin maakte hij de moeilijke keuze om onder te duiken in de dichtbegroeide bossen van Noord-Amerika. En ondertussen heeft Adam al kennisgemaakt met zijn vader, die hij als peuter voor het laatst zag en zich niet meer kan herinneren. De schok is groot als blijkt dat zijn vader Bigfoot is. Waarom kan hij nu geen normale vader hebben? Maar natuurlijk wegen de voordelen al snel op tegen de nadelen.

Net nadat Adam en diens pa hebben vastgesteld dat ook Adam Bigfoot-DNA in zich heeft, en er een aantal grappige vader-zoon-momenten hebben plaatsgevonden waarin Bigfoot zijn zoon wegwijs maakt in de superheld-achtige mogelijkheden die het Bigfoot-zijn met zich meebrengt, verschijnt HairCo ten tonele. En Adams moeder. Lukt het het gezin uit handen te blijven van de megalomane haargroeifabrikant en als dat niet lukt: raken ze ooit nog vrij? De vraag stellen is ‘m beantwoorden, want in dit kindvriendelijke filmpje verloopt alles volgens het boekje.


Dat neemt echter niet weg dat deze film niet de moeite waard is. Visueel is het allemaal dik in orde. nWave Pictures van Belgisch filmmaker Ben Stassen heeft de (3D) animatie inmiddels goed onder de knie, na ‘Vliegen naar de maan’ (‘Fly Me to the Moon’) (2008) is dit al hun zevende animatiefilm en de stijgende lijn op animatiegebied wordt nog altijd vastgehouden. Hoewel het verhaal verloopt zoals we kennen uit talloze andere animatie- en familiefilms, heeft ‘Bigfoot Junior’ het hart op de juiste plaats en is de amusementswaarde ruim voldoende. De moraal ligt er niet te dik op en meeleven met de avonturen van Adam, zijn familie en dierenvrienden is een makkie, zowel voor jong als oud.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 26 juli 2017