Black Dawn – Foreigner 2 (2005)

Regie: Alexander Gruszynski | 91 minuten | actie | Acteurs: Steven Seagal, Tamara Davies, John Pyper-Ferguson, Julian Stone, Nicholas Davidoff, Roman Varshavsky, Noa Hegesh, Warren Derosa, Angela Gots, Don Franklin, Timothy Carhart, David St. James, Eddie Velez, Matt Salinger, Ryan Bollman

Jonathan Cold bevrijdt door middel van een gedurfde actie wapenhandelaar Michael Donovan uit een streng beveiligde gevangenis. Daarna helpt hij Donovan en diens jongere broer James (John Pyper-Ferguson) bij het verkrijgen van de ingrediënten voor een nucleaire bom en vervolgens ook bij de daaruit voortvloeiende onderhandelingen met Tsjetsjeense rebellen. De Tsjetsjenen willen een nucleaire bom tot ontploffing brengen om zo de aandacht vestigen op hun ideologische strijd. Cold staat voor de bijna onmogelijke opgave deze aanslag met ongetwijfeld desastreuze gevolgen te voorkomen zonder zijn ware identiteit prijs te geven.

Ha gelukkig, Steven Seagal is er wederom in geslaagd om in een film te spelen met een zo idioot mogelijk scenario. Het gebrek aan inhoud of cohesie wordt ook dit keer gemaskeerd door een paar merkwaardige trucs. In het begin wordt telkens de zin herhaald: ‘Spare no-one, Julia, otherwise we will die as slaves’ en door een technisch foefje wordt deze intrigerende zin zo vervormd, dat hij afkomstig uit een echoput lijkt te zijn. Als kijker kun je de spanning die zo wordt opgeroepen nauwelijks aan.

Een andere truc om de boel een beetje op te peppen is dat er opeens sprake is van ‘Day One’. Dat je op een kwart of derde van de film tot zo’n kunstgreep overgaat, is nog tot daar aan toe, maar tellen is zo eenvoudig nog niet. Op ‘Day Two’ komt namelijk twee keer de zon op. Het kan zijn dat dit in Las Vegas geen bevreemding wekt, maar opmerkelijk is het toch wel. Ook apart is de actie in het financiële district van Amsterdam. Nee, die volstrekt onherkenbare omgeving is geen vergissing en er heeft ook geen verwisseling plaatsgevonden met een Amerikaanse stad met dezelfde naam. We zien namelijk Nederlandse nummerborden en een Nederlandse politieauto. Dat even later in een journaaluitzending opeens sprake is van het Amsterdamse diamantdistrict, als het maar goed klinkt, maakt de hilariteit alleen maar groter. En laten we vooral niet het obligate lek bij de CIA vergeten en het feit dat de missie van Cold zo geheim is dat niemand ervan op de hoogte is, zelfs de makers van de film weten er niets van. Ongelooflijk spannend allemaal.

Diana Tjin-A Cheong