Blood Trails (2006)

Regie: Robert Krause | 86 minuten | horror, thriller | Acteurs: Rebecca Palmer, Ben Price, Tom Frederic, J.J. Straub, Kurt Rauscher, Johann Daiminger, Christian Heiner Wolf, Maximilian Boxrucker

‘Blood Trails’ is een Duitse productie gemaakt voor een internationale markt. De hele film is in Duitsland en Oostenrijk opgenomen, maar het verhaal lijkt zich af te spelen in Amerika. De regisseur Robert Krause studeerde aan de filmacademies van München en Los Angeles. Met zijn korte film ‘Der Sieg’ heeft hij veel internationale prijzen gewonnen.

Ook de wortels van producer Oliver Simon liggen in Duitsland. Hij is oprichter van een Duitse scriptschool en leverde hiermee veel materiaal voor de diverse Duitse TV zenders. De productie maatschappij, Abnormal Pictures, legt zich erop toe genre films te maken. ‘Blood Trails’ is hun eerste produkt.
De film vertelt het verhaal van Anne (Rebecca Palmer, ook te zien in ‘Intimacy’). Zij werkt als fietskoerier. Wanneer ze ’s morgens wakker wordt zie je aan haar dat er wat gebeurd is. In flashbacks wordt verteld dat ze na het afleveren van een pakketje, laat in de avond, wordt aangesproken door een politieagent, Chris (Ben Price). Hij arresteert haar niet, maar schrijft wel zijn telefoonnummer op haar arm. Als haar vriend Michael (Tom Frederic, bekend uit ‘Foyle’s War’) dan ook nog langskomt en zij voorstelt om samen een romantisch fietsweekendje te gaan beleven, merk je dat er meer aan de hand is. Het weekend begint voorspoedig en wanneer de twee geliefden gaan mountainbiken door verboden gebied, begint de ellende. Als snel komen ze tot de ontdekking dat ze achtervolgd worden. Anne ontdekt dat het Chris is met wie zij een nacht heeft doorgebracht. Ze vertelt dit haar vriend die in eerste instantie onbegrip toont, maar op een vergevingsgezind moment wordt hij bruut om het leven gebracht. Anne springt op haar mountainbike en vertrekt ‘downhill’ naar het dorp. Dan gaat ook de film ‘downhill’. Het kat- en muis spelletje in het donkere bos duurt maar voort. De onvaste camera en de vele close ups pretenderen spanning. Spanning die er niet is.

Als Chris en Anne elkaar aan het eind dan toch nog treffen ben je allang afgehaakt. Als je dan nog naar de ziekelijke reden van Chris moet luisteren waarom hij uitgerekend Anne zo aantrekkelijk vond en vindt om te doden vergaat je de zin om ooit nog met plezier op een mountainbike te stappen. ‘Blood Trails’ is een film vol gemiste kansen: een rammelend script, matig acteren, geen schrikmomenten, geen spanning. En dat is jammer, want de spectaculaire mountainbike scènes en het groezelige kleurgebruik hadden in combinatie met een sterker script in een beter produkt kunnen resulteren. De film won nog wel de Publieksprijs op het Dead And Dawn Filmfestival 2006 in Engeland.

Gerard de Bruijn