Blue Cha Cha – Shen Hai (2005)

Regie: Cheng Wen-Tang | 108 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Su Hui-Lun, Lee Wei, Lu Yi-Ching, Leon Dai, Huang Wu-Shan

In het rustige ‘Blue Cha Cha’ van de Taiwanese regisseur Cheng Wen-Tang wordt de jonge vrouw A-Yu gevolgd vanaf het moment dat ze uit de gevangenis komt. Waarvoor ze daar zat wordt niet duidelijk gemaakt. Het doet er ook niet echt toe in de loop van de film. Wel wordt duidelijk dar A-Yueen nogal apathische en vooral instabiele vrouw is. Soms barst ze uit in tranen, ze maakt geen nieuwe vrienden en haar verhoudingen met mannen lopen op z’n zachtst gezegd moeizaam. Ze kan, zoals ze zelf zegt, ‘de knop in mijn hoofd’ niet omzetten, waardoor ze niet toerekeningsvatbaar lijkt voor wat ze doet en wie ze is.

De enige bij wie ze na haar detentie terecht kan is Anne, een ex-‘collega’ uit de gevangenis. A-Yu woont bij haar in, en via Anne weet ze ook werk te krijgen. Eerst in Anne’s bar, maar daar krijgt ze grote problemen met een ‘klant’ die A-Yu alleen maar als een prostituée ziet. Daarna komt ze te werken in een electronicafabriek. Ze bouwt een voorzichtige relatie op met de jonge afdelingschef Howard, maar kan of durft hem niet echt tot haar leven toe te laten.

Hoewel Howard echt van A-Yu lijkt te houden, wordt hij steeds ongeduldiger en wanhopiger van A-Yu’s onduidelijke en besluiteloze houding. Ook de relatie met Anne gaat niet altijd even gemakkelijk. Dat ligt niet alleen aan A-Yu, maar ook aan Anne, een verbitterde vrouw. Op een gegeven moment schopt ze A-Yu zelfs haar huis uit.

De apathie en besluiteloosheid lijken centraal te staan in ‘Blue Cha Cha’, en daardoor wordt de film zelf ook apathisch en besluiteloos. Gaandeweg verzandt de film steeds meer in de lijdensweg van A-Yu, waardoor zelfs de dramatische gebeurtenissen aan het einde van de film je vrij onberoerd laten.

De film lijkt met opzet vrij afstandelijk en registrerend gemaakt te zijn, maar of het de bedoeling is dat je als kijker ongeduldig en haast onverschillig kijkt naar het lot van A-Yu is natuurlijk de vraag.

Hoewel goed geacteerd en met zorg gemaakt, blijft ‘Blue Cha Cha’ toch vooral hangen als een afstandelijke en onduidelijke film waar je als kijker geen grip op krijgt. Een gemiste kans.

Daniël Brandsema