Body Brokers (2021)

Regie: John Swab | 111 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Frank Grillo, Alice Englert, Melissa Leo, Jack Kilmer, Michael Kenneth Williams, Jessica Rothe, Mark Ward, Sam Quartin, Owen Campbell, Steve Bruner, Renée Willett, Caroline McKenzie, Thomas Dekker, Pam Dougherty, James Whitecloud, Peter Greene, Doug Van Liew, Ben Hall, Ashe Austin

De werkelijkheid is soms vreemder dan fictie. ‘Body Brokers’ beweert op ware feiten gebaseerd te zijn. Als dat zo is, dan verdient deze film veel meer aandacht. Niet omdat dit een meesterwerk is, maar omdat deze productie van regisseur John Swab een schokkend beeld van de (Amerikaanse) medicijnmaffia schept. In deze film zijn drugsverslaafden een handig verdienmodel voor medicijnfabrikanten en afkickklinieken. De industrie die mensen moet helpen af te kicken, zorgt ervoor dat hun klanten na clean te zijn geworden opnieuw verslaafd worden zodat het hele circus van voren af aan begint. Zo verdient men geld over de rug van kwetsbare mensen.

In ‘Body Brokers’ – dat zoals gezegd op ware feiten gebaseerd zou zijn – draait het om de junkies Utah (Jack Kilmer) en Opal. Dit duo wordt van straat geplukt en in een afkickkliniek geplant. Daar mag het stel afkicken. Als het beter lijkt te gaan met Utah en hij de kliniek mag verlaten, gaat het snel fout.

Het idee achter ‘Body Brokers’ is mooi, maar helaas is de uitwerking nogal slap. De warrige vertelstructuur, fragmentarische scènes en vreemde dialogen voorkomen dat je echt in deze film geïnvesteerd raakt. Swab heeft een prachtig verhaal in handen, maar het komt er niet uit. Hij weet niet goed wat en hoe hij iets wil vertellen. Doodzonde, want naast een tof verhaal heeft ‘Body Brokers’ in Jack Kilmer (de zoon van gevallen ster Val Kilmer) een ijzersterk acteur. Deze man zet een gelaagde rol neer, maar hij kampt met een wisselvallig script en vreemde tegenspelers.

Frank Grillo verzorgt de voice over en is ook nog even in beeld, maar zijn beeltenis op de filmposter is eigenlijk teveel eer. De acteur heeft een vrij summiere rol en komt ook nog eens slecht uit de verf. ‘Body Brokers’ is een film die meer aandacht verdient als het verhaal erachter echt blijkt te zijn. In deze vorm slaat de film geen deuk in een pakje boter. Alsof een dronkenlap de gehele ‘Star Wars’ saga wil vertellen: in de kern hoor je een episch verhaal maar in de praktijk luister je naar een hoop valse lucht en onsamenhangend gebral. Zonde.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

DVD- en blu-ray-release: 21 april 2021