The Trip to Greece (2020)

Recensie The Trip to Greece CinemagazineRegie: Michael Winterbottom | 103 minuten | komedie, drama | Acteurs: Steve Coogan, Rob Brydon, Claire Keelan, Rebecca Johnson, Marta Barrio, Tim Leach, Cordelia Bugeja, Justin Edwards, Tessa Walker, Richard Clews, Harry Tayler, Kareem Alkabbani, Soraya Mahalia Häfner

Het culinaire TV-gevecht van de Britse komieken Steve Coogan en Rob Brydon bereikt een voorlopig einde met ‘Trip to Greece’, de vierde in de serie restaurantreizen. Twee tegenpolen met irritatiefactor is de algemene lijn, en komieken weten daar wel raad mee. Coogan kunt u kennen van diverse in Nederland bekende filmproducties, zoals ‘Around the World in 80 Days’ en ‘Philomena’; Brydon is meer doorsnee Engels, zowel qua persoonlijkheid als bekendheid.

Hoeft niet problematisch te zijn, mits je bekend bent met deze serie. Die begon een tiental geleden in Yorkshire. Het eerste deel (‘The Trip’) had een veel grotere introductiecomponent: de kijker werd bekend gemaakt met een cynische versierder in een midlifecrisis (Coogan) en een koddige familieman die zich voortdurend vergrijpt aan impersonaties om zijn verlegenheid te maskeren (Brydon). Die introductie blijft in deze laatste culinaire reis achterwege.

Het veronderstelt een zekere bekendheid met de serie voor internationale kijkers, al zal elke anglofiel de twee terstond herkennen als extremen van de Engelse identiteit. Het repetitieve karakter van het concept maakt deze roadtrip door antiek Griekenland af en toe vervelend, als Brydon weer eens een Sean Connery-imitatie uit de improvisatiehoed tovert, of als Coogan op de automatische piloot de pestkop van de twee speelt.

Ondergetekende zou een meer regulier BBC-reisprogramma prefereren, al leer je nog eens iets over lesbische dichteressen in de oudheid en eindigt de trip met stemmig en gepast familiedrama. De moraal is duidelijk, maar het is ook wat dat betreft een herhaling van zetten. Coogan en Brydon spelen plichtmatig hun respectievelijke Trip-typetje en strooien die uit over de kijker als belegen kaas.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

VOD-release: 12 mei 2021 (Picl)
VOD-release: 2 juni 2021