Brightburn (2019)

Recensie Brightburn CinemagazineRegie: David Yarovesky | 90 minuten | horror, science fiction | Acteurs: Elizabeth Banks, David Denman, Jackson A. Dunn, Abraham Clinkscales, Christian Finlayson, Jennifer Holland, Emmie Hunter, Matt Jones, Meredith Hagner, Becky Wahlstrom, Terence Rosemore, Gregory Alan Williams, Elizabeth Becka

Wat zou er gebeuren als een superwezen zoals Superman niet zou uitgroeien tot rechtschapen held, maar liever de hele wereld zou zien branden? ‘Brightburn’ speelt met dit idee en dat heeft in een bijzondere film geresulteerd. Denk aan een kruising tussen ‘The Omen’, ‘Problem Child’, ‘Men Of Steel’ en ‘Slither’. Deze genrecocktail is van begin tot eind onderhoudend. Hoewel deze productie door David Yarovesky werd ingeblikt, is de invloed van James ‘Guardians Of The Galaxy’ Gunn duidelijk voelbaar. En dat is een goed teken!

In ‘Brightburn’ leer je Tori (Elizabeth Banks) en Kyle Breyer (David Denman) kennen. Dit stel wil dolgraag een kindje, maar hun kinderwens wordt helaas niet vervuld. Het leven van het koppel verandert op slag als een vreemd voertuig uit de hemel valt en een gat in de grond slaat. In deze capsule zit een baby. Tori en Kyle besluiten het jongetje op te voeden als hun eigen zoon en vertellen hem niets over zijn afkomst. Dat verandert als blijkt dat deze Brandon (Jackson A. Dunn) veel sterker is dan zijn leeftijdsgenootjes en over bijzondere krachten beschikt. Zijn ouders ontdekken ook dat hun adoptiezoon een duistere kant heeft…

De grootste troef van ‘Brightburn’ is Dunn. Dit kindacteurtje is ronduit creepy in de rol van Brandon. Als zijn slechte kant naar boven komt, gaat hij helemaal los. Ook Banks bewijst dat ze veel meer kan dan in melige komedies spelen. De blonde actrice zet een sterke rol neer als moeder die haar grip op en connectie met haar zoon verliest. De wisselwerking tussen haar en Dunn is geloofwaardig en inleefbaar. Ook Denman is sterk als vader die zijn ooit zo lieve zoon ziet transformeren in een antisociaal monster.

Naast de sterke cast zijn ook de special effects het vermelden waard. ‘Brightburn’ kent een paar lekker ranzige scènes en daarin is de invloed van Gunn – die voor het scenario van deze film zorgde – waarneembaar. Soms doet deze film aan zijn ondergewaardeerde superheldenparodie ‘Super’ denken. Melodrama, horror en humor gaan ook hier hand in hand. Het geweld is absoluut niet kinderachtig en lekker dik aangezet. Deze film neemt zichzelf niet al te serieus en dat zorgt voor een fijne sfeer.

‘Brightburn’ is zeker spannend en meeslepend, maar er is altijd een relativerend moment dat ervoor zorgt dat het geen zware kost wordt. De compacte speelduur van 90 minuten zorgt ervoor dat de vaart er goed inzit. Aanrader voor de fans van Gunn, kwaadaardige kinderen en horror! En wie houdt er nu niet van deze heilige drie-eenheid?

Frank v.d. Ven

Waardering: 4

Bioscooprelease: 23 mei 2019
VOD-release: 23 oktober 2019
Digital download-release: 20 oktober 2019
DVD- en blu-ray-release: 30 oktober 2019