Caffeine (2006)

Regie: John Cosgrove | 89 minuten | komedie | Acteurs: Marsha Thomason, Mena Suvari, Callum Blue, Mark Pellegrino, Roz Witt, Andrew Lee Potts, Mike Vogel, Breckin Meyer, Sonya Walger, Orlando Seale, Brian J. Watson, Katherine Heigl, Daz Crawford, Andrew Ableson, Mark Dymond, Steve Humphreys, Paula J. Newman       

‘Caffeine’, een flauwe grap over ‘wakker blijven’ als link met deze film zou snel gemaakt zijn. Hoe dan ook rijst toch echt de vraag of de kijker zonder een sterke bak koffie blijvend weet te focussen op deze kabbelende komedie.

Een reeks bekende en gevestigde namen uit het humorgenre brengen het verhaal van een café restaurant, waar de medewerkers en gasten zich bezig houden met de dubbele agenda van zichzelf en die van de ander. Mogen we hopen op Fawlty Towers achtige taferelen? Neen, want alhoewel deze Britse productie logischerwijs aardig wat Engelse invloeden kent, lijkt het alsof de Britten hun humor deze keer hebben thuisgelaten. De deels Amerikaanse cast, Mena Suvari (‘American Beauty’), Breckin Meyer (‘Road Trip’) en Katherine Heigl (‘Knocked Up’), weten dit gat helaas ook niet te dichten.

‘Caffeine’ lijkt in de verste verte niet op het soort komedie zoals we dat de laatste jaren van de Britten hebben mogen verwachten. Een lasagne die niet te eten is, een vrouw die aan haar partner opbiecht in een pornofilm te hebben gespeeld, nadat ze werd herkend door een enthousiaste caféganger; de ondersteunende conversaties leggen zo’n druk op een eventuele grap, dat je als kijker het gevoel krijgt iets gemist te hebben. Maar dan dient zich al weer de volgende scène aan.

Aan lange, ietwat saaie conversaties heeft ‘Caffeine’ geen gebrek. Een stevige espresso kan in dit geval dus wonderen doen. Maar misschien moet de welwillende kijker dit juist achterwege laten, en in een melige lome bui de film als ultiem ontspanningsmiddel inzetten, want filmisch gezien mag ‘Caffeine’ er best zijn.

Regisseur John Cosgrove zorgde voor degelijke cameravoering. Gewoon zoals het hoort en zonder poespas. De afgelopen decennia produceerde Cosgrove een reeks aan TV films en series die over het algemeen gemiddeld werden ontvangen. Wie ‘Caffeine’ bekijkt ontdekt misschien een theatraal tintje in het werk van de regisseur. ‘Caffeine’ doet soms dan ook aan als een ‘klucht’. Het geheel speelt zich af in een overzichtelijke ruimte waar zich telkens een andere situatie of conversatie voordoet. Achter elke deur volgt een nieuwe verrassing. Regelmatig dus een tikkeltje flauw, maar het verbale schouwspel blijft hierbij zeker overeind.

Tjeerd Kooistra